grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Отворена изложба „Сјећање“ у галерији Sue Ryder

NAs16032019Изложба акварела и пастела, академског сликара Војислава Перовића под називом „Сјећање“ отворена је синоћ у херцегновској галерији Sue Ryder .

Публици су се обратили историчарка умјетности Вера Виторовић и пријатељ врсног акварелисте Здравко Вучинић, који је и отворио изложбу.
Виторовић је подсјетила да је породица Перовић основала „Удружење ЗБИРКА АКВАРЕЛИ И ПАСТЕЛИ „ВОЈИСЛАВ ПЕРОВИЋ“, као што и једна монографија носи назив. Након одржане промоције монографије уз изложбу изабраних радова, затим изложбе на тему “вода”, а потом и на тему “Нови Београд”, услиједила је и ова у Херцег Новом.
-Овдје су радови који се враћају на полазиште, тамо гдје је Војо и био инспирисан морском обалом и зенесен наровином, казала је Виторовић. Према ријечима дугогодишњег умјетниковог пријатеља Здравка Вучинића, Перовић је био скроман, радан и занијет својим позивом.

-Није марио за славопојке и награде, није га занимало престижно мјесто које је стваралачким упрегнућем могао да задобије. Био је изван живе, каткад узавреле ликовне сцене, у којој се није одвећ налазио, нити покушавао да је разумије, јер је све то било подаље од његовог поимања свијета и свијета умјетности, казао је Вучинић.
 У умјетничком дијелу програма наступила је унука умјетника, Ксенија Перовић, ИВ разред МШ „Станислав Бинички“, Београд, у класи проф. Иване Радуловић, флаута, изводећи Мусоргскиијево дјело „Гопак“. Такође, наступиле су гошће из града Левангера, дуо виолина-хармоника Марит Веструм и Бенте Мидтсвеен.
Војислав Перовић је прва ликовна знања стицао у Умјетничкој школи у Херцег Новом, уписан 1957/58 године, школи високог реномеа коју су основали Петар Лубарда и Мило Милуновић и која је веома брзо постала и остала референтан податак у умјетничким биографијама умјетника региона.
Породица Перовић је 2015. године основала „Удружење ЗБИРКА АКВАРЕЛИ И ПАСТЕЛИ „ВОЈИСЛАВ ПЕРОВИЋ“. Поред чланова породице, оно окупља пријатеље и поштоваоце стваралаштва умјетника, како би континуираном организацијом различитих активности сачували од заборава и представили широј публици раскошан таленат Војислава Перовића, како у пастелу и акварелу, тако и у инвентивном графичком обликовању.
Изложба „Сјећање“ дио је програма 50. Празника мимозе, а отворена је до 5. априла.