grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Трка карића улицама Херцег Новог: Стара игра поново радост и атракција

NAsKArotrc16032019Центром Херцег Новог данас нису вожени аутомобили, већ карићи. Атрактивна трка „Каротрц“ 50. Празника мимозе привукла је бројну публику свих генерација, а осмјеха и аплауза није фалило док се стазом од Градске кафане до Шквера спуштали карићи са једним, два или три такмичара.

Стазу дугу 700 метара успјешно је прешло 97 такмичара из Херцег Новог, Котора, Тивта, Будве, Шибеника, Београда, Бања Луке и Требиња.
Трку карића отворили су ревијалном вожњом потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић и најстарији члан невладине организације „Машкаре“ Дамир Бакица.
Ово је феноменалан догађај који заслужује да буде традиционалан у оквиру Празника мимозе и сваке године се организује на све вишем нивоу, истакао је потпредсједник Општине Милош Коњевић, задовољан бројем учесника и гледаца и одушевљен атмосфером.
„Ја сам карић возио као клинац, са седам-осам година и онда нисам 30 година, до прошле“, рекао је Коњевић и поручио да је трка карића прави примјер садржаја каквима треба богатити Празник мимозе, који нам враћају старе новске обичаје и игре.
Он је захвалио невладиној организацији „Машкаре“ и Ивану Пеулићу, који је донио ову идеју у Херцег Нови, на Празник мимозе. Рекао је да је „Каротрц“ сјајна увертира у завршницу 50. Празника мимозе која ће бити спектакл. Како је најавио, Празник завршава следећег викенда карневалском поворком 18 група, традиционалним спаљивањем карневала и великим концертом Цеце Ражнатовић у Игалу.
За добру организацију друге трке карића побринули су се чланови невладине организације „Машкаре“, који су иницијатори ове спортско-забавне манифестације у Херцег Новом.
„Наша иницијатива кренула је од момента када смо на Ријечком карневалу, у ствари у Опатији чули да се нешто слично одржава, па нам је дошла идеја да ми то направимо на нешто другачији начин“, испричао је Иван Пеулић из НВО „Машкаре“.
Пеулић је срећан што су другу годину заредом оправдали очекивања, реализовали сјајан догађај и радује се следећој трци. Он је имао само ријечи хвале за бројне Новљане који су их подржали, свој тим, као и за Општину Херцег Нови, Јавну установу културе „Херцег Фест“, Туристичку организацију и Дирекцију 50. Празника Мимозе који су повјерили невладиној организацији „Машкаре“ да реализује један овакав догађај.
Идеју и додатан подстрек „Машкаре“ су добиле од тима из Шибеника, који у том хрватском граду организује свјетско првенство у трци карића.
„Најбоља оцјена и највеће задовољство је кад видите осмјех људима на лицу. Прошао сам цијели Херцег Нови, сви се смију, ниједног човјека нисам видио тужног, сви су задовољни и срећни, а то је суштина, циљ цијеле ове приче“, поручио је Дарко Реља из Шибеника, који је награђен као најстарији такмичар.

Како каже, вожња карића је у Шибенику дуга традиција, а сам га вози од малих ногу. Истиче да не постоји старосна граница, карић је за све који се наговоре да сједну на њега.
„У овој ситуацији у којој сви живимо, за мало весеља и радости карићи су добро дошли. Возимо кариће да се пробудимо, да нам буде љепше, да се сјетимо времена када нам је било лијепо. Види лијепо шта се код вас догађа, ко може ово платити?“, рекао је Реља.
Флоријан Жижић из Рупа код Шибеника, у којима се организује Куп Вука Мандушића у карићима, каже да је стаза у Херцег Новом слична оној у Шибенику и одлична за гледаоце јер могу да сниме предивне сцене.
 „Феноменална је стаза и организација на врхунском нивоу и биће нам драго да позовемо домаћине да буду наши гости у следећим тркама код нас у шибенској жупанији“, казао је Жижић.
Иван Ђорђевић, који је са Рељом Новаковићем освојио друго мјесто у категорији двосједа, казао је да су карић правили сами, по пропозицијама које су добили од организатора. Трка је, како каже, била неизвјесна до краја, а у неки кривинама се „човјек и не пита управља ли или не“, али је најбитније успјешно завршити.
„Нисам никад у животу возио карић, ово је први пут, никад није касно, потврдиће то и ова манифестација. Прошле године сам гледао трку и свидјела ми се идеја, па смо ове године први  пут учесници“, рекао је Ђорђевић.  
Иако су кариће у највећем броју возили мушкарци, неколико дама се такође одважило да проба, а међу њима је награду освојила Ана Булатовић. Она и партнер у двосједу Петар Чупић сами су осмислили, израдили и осликали карић.
„Дивно је било. Ми смо тренирали бар три ноћи заредом, сатима смо се возили. Мама ми је причала да су се они карићима играли и ја сам то сада доживјела и презадовољна сам“, рекла је Ана и позвала све да и сами доживе дивно искуство и дружење, без обзира на године.

Гонзалеси поставили рекорд стазе

Прво мјесто у категорији једносједа (К1) освојио је Алберт Томић који је стазу прешао за 02:10:29 минута, други је био Јосип Зорић, а трећи Дражен Бобан.
У категорији двосједа (К2) прва је била екипа Гонзалеси, Жељко Стаменковић и Огњен Вујичић који су поставили рекорд стазе - 02:05:31 минута. Друго мјесто припало је тиму Булет у саставу Иван Ђорђевић и Реља Новаковић, а треће су заузели Бобани, Дражен и Анђела Бобан.
Међу тросједима најбржи  је био тим Пругово, за који су карић возили Дражен, Ведран и Никола Бобан.
Подијељене су и специјалне награде: најспорији такмичар је, као и прошле године, био Милош Милошевић, најстарији такмичар Дарко Реља, награду за најмлађе добили су Душан и Бранко Бушковић, најмашкаранији карић био је онај Мухамеда Тице, за најатрактивнију вожњу признање је добио Иван Валди, најоригиналније име екипе је Шјора Љубе Теам, најбоље женско вријеме имала је Ана Булатовић, а награду је добио и такмичар који није завршио трку Борис Шћекић. Специјална награда за допринос „Каротрцу“ уручена је пабу „Гот“.
Награде су уручили потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић и директорица Јавне установе културе „Херцег Фест“ Гордана Поробић Крцуновић.
Осим атрактивних вожњи и доброг дружења, такмичари и гледаоци су након трке уживали у бокешкој пашта-шути и црном вину, који су служени на Шкверу.
Организатор „Каротрца“ је НВО Машкаре, а покровитељи су Општина Херцег Нови, Туристичка организација и ЈУК „Херцег Фест“. Трку су помогли: компанија „Царине“, „Крушо нискоградња“, „Катуњанин“, „Рекламе Свијет“, локал „Цитадела“, „Casa“ – Игало, комапнија „Блуелине“, ресторан „Al Posto Giusto“, кафе „Локал“, „Шеки-Наутилус“, пицерија „Мотив“, „Вериге 65“, „LavLuxe“, марина Зеленика, „Јокина кужина“, коноба „Ферал“, Триатлон клуб Херцег Нови, АМСК Поди, Ауто сервис „Прлаиновић“ и Ауто сервис „Bery brothers“.
Овог викенда на 50. Празнику мимозе ће бити одржан и завршни маскенбал у хотелу „Парк“ у Бијелој, на којем ће наступити Индира Форза, бивша чланица групе Цолониа. Сјутра ће бити одржан карташки турнир у бришкули и трешети у коноби „Кантула“, први такав догађај у оквиру Празника мимозе.