grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

50. Празник мимозе – Одржано гастро вече словеначке кухиње

Nasl21032019Гастро вече словеначке кухиње одржано је синоћ у Градској кафани, у оквиру програма 50. Празника мимозе. Учешће побратимског града Новог Места из Словеније, са којим наш град има остварену сарадњу већ скоро пола вијека, употпунило је програм укусним специјалитетима, добром атмосфером и сјајним музичким репертоаром за све присутне.

 

Побратимство Херцег Новог и Новог Места траје већ 48 година, подсјетио је предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, те нагласио учињено током претходне године: делегација Херцег Новог присуствовала је обиљежавању 190. година Градске музике Новог Места, а наша Градска музика је наступила на прослави овог јубилеја; организован је Караван мимозе у Новом Месту, Градска музика Новог Места наступила је на Међународном сусрету дувачких и мажорет ансамбала у нашем граду, а траје и сарадња туристичко-угоститељских школа кроз пројекат ГАТУС.
-Однос наша два града годинама се заснива пријатељству, уважавању, размјени искустава и међусобној подршци и промоцији. Свакако да се издвојила сарадња у области културе и образовања, а од ове године и у организацији Празника мимозе, казао је Катић.
Гостима гастро вечери обратио се Жупан Новог Места Грегор Мацедони, као и амбасадор Словеније у Црној Гори Митја Мочник, изразивши велику част што су Дани Словеније дио овогодишњег Празника мимозе.

-Херцег Нови и Ново Место већ толико година сарађују, односи су заиста присни и пријатељски, какви су и односи између Црне Горе и Словеније. Драго ми је да у оквиру Празника мимозе имамо и Дане Словеније. Сарадња између општина двију држава је јако значајна. Поред пријатељства и сарадње Херцег Новог и Новог Места, све више и више градова из Црне Горе сарађују са словеначким, казао је Мочник, уз констатацију да на самом почетку свог мандата није био свјестан бројности личних контаката грађана двије земље.
Ученици угоститељске и туристичке школе Грм из Новог Места припремали су низ специјалитета. На менију су биле погача са сланином и луком, чорба од поврћа са комадићима сувог меса, Горјанска шницла са шунком и печуркама, Доленски штрукељ и хељдина каша са мрквом, штрудле са орасима, мрквом, грожђицама, сувим воћем, хељдину штрудлу са младим сиром и пехтранову штрудлу.
Гости вечери у Градској кафани уживали су уз хор “Помлад” и вокално музички састав “Де’ци” из Новог Места, који су извели више нумера карактеристичних за поднебље из којег долазе, а извођење пјесме “Још не свиће рујна зора” измамило је пролонгирани аплауз и овације Новљана и гостију нашег града.