grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Бројне активности Општине у области омладинске политике: Херцег Нови - град по мјери младих

Ilustacija21032019Херцег Нови ће бити дио пројекта „Град по мјери младих”, који ће бити спроведен током 2019. године.

Општина Херцег Нови ће учествовати преко Секретаријата за културу и образовање, а пројекат се реализује у сарадњи са Директоратом за младе, који га и финансира,  и невладином организацијом Јувентас.”Оно што нас посебно радује јесте податак да се активности поклапају са нашим Локалним акционим планом за 2019. годину”, истиче секратарка за културу и образовање Општине Херцег Нови Ана Замбелић Пиштало. Како најављује, у плану је отварање херцегновског Омладинског центра и постоје назнаке да се може очекивати подршка Директората за младе у дијелу опремања једног оваквог простора.
Пројекат ”Град по мјери младих” се реализује у двије фазе. Прва фаза, која ће бити спроведена до јула мјесеца, обухвата обуку службеника задужених за спровођење омладинске политике и по једног од младих одборника из редова позиције и опозиције.
Осим тога, у  Херцег Новом ће бити организовани инфо дан, са циљем приближавња омладинске политике што ширем кругу људи  и Округли сто на тему активности у области омладинске политике.
У другом дијелу године планирано је формирање Форума младих у сарадњи са локалним ђачким паламентима, а који ће бројати до 20 ученика. Циљ је укључивање младих у процесе доношења одлука и активније повезивање са локалном управом.
Бројне активности у области омладинске политике
”Током ове године планирано  је још неколико пројеката у које ће бити укључени млади Херцег Новог. Издвојила бих један који који спаја културу и едукацију. У августу ће 40 младих  из града извести оперу на тему вршњачког насиља. Ради се од пројекту који ће се реализовати у сарадњи са Фондацијом Опероса и који има за циљ афирмацију младих иза нашег града”, истиче Замбелић Пиштало.
Она наводи и друге бројне активности у области омладинске политике које су у плану за наредни период.
”У плану је и припрема Одлуке за подршку предузетништву младих, која је сада у форми нацрта, као и активности на организацији обука када су дефицитарна занимања у питању. Све ове активности су дефинисане Локалним акционим планом, а средства за наведене активности су предвиђена Буџетом Општине Херцег Нови и Секретаријат за културу и образовање ће их реализовати у сарадњи са партнерима који су активно учествовали на изради Стратегије”, најављује Замбелић Пиштало.
Подсјећа да су у току припреме за радионице на тему наркоманије које ће бити реализоване уз подршку Центра безбиједности Херцег Нови. У мају је планирано  гостовање позоришне представе која се бави темом репродуктивног здравља, а коју ће пратити и трибина за младе.