grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Учешће Општине Херцег Нови на Дигиталном самиту Западног Балкана

  • понедјељак, 08 април 2019 12:25

NASWB Digital SummitНа другом Дигиталном самиту Западног Балкана, одржаном протекле недеље у Београду, Општину Херцег Нови је представила потпредсједница Данијела Ђуровић, учешћем на панелу „Дигитализација као покретач локалног социо-економског развоја“.

„Локалне самоуправе имају кључну улогу у дигитализацији услуга, у циљу потпуне доступности и што лакшег коришћења од стране сваког члана друштва“, истакла је Ђуровић.
С тим у вези, презентација потпредсједнице Ђуровић на панелу Дигиталног самита Западног Балкана била је фокусирана на примјере из праксе, тачније конкретне начине на које је Општина Херцег Нови искористила дигитални развој у циљу модернизације рада јавне управе.
Један од таквих сервиса је „Систем 48“ који омогућава грађанима да позивом, поруком, мејлом или на сајту поднесу пријаву, упуте захтјев или молбу. Даље, поред постојећег Грађанског бироа, отворена је испостава на ривијери која је умрежена са централним системом. Туристичка организација увела је електронске картице које увезују понуду града, омогућавају попусте за туристе и лакше информисање помоћу QР кода, а константно се ради на што бољој покривености града бесплатним интернетом. Још један од примјера који је Ђуровић навела је „Find & Park“ концепт, који планира да имплементира Паркинг сервис.

Како се могло чути, фокус увођења оваквих сервиса је „приближавање локалне управе грађанима, боља комуникација, лакше остаривање права и испуњавање обавеза“.
Поред Ђуровић, на панелу о дигитализацији као покретачу развоја локалних заједница говорили су Дарко Мрваљевић и Боран Иваноски из NALAS-а (Мрежа асоцијација локалних власти Југоисточне Европе).
Дигитални самит који је окупио око 3.000 учесника из 30 економија Западног Балкана, Европе и свијета отвориле су предсједница Владе Србије Ана Брнабић, европска комесарка за дигиталну економију и друштво Марија Габријел и генерални секретар Међународне уније за телекомуникације Хоулин Ђао.  Одржавање Дигиталног самита иницирано је Вишегодишњим акционим планом за регионалну економску сарадњу у оквиру Берлинског процеса, иницијативе чији је циљ унапређење регионалне сарадње, а први такав скуп одржан је прошле године у Скопљу.