grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Прекогранично умрежавање у области руралног и економског развоја

NAs16112018ERTТрећи и завршни овогодишњи састанак групе прекограничног региона “Крш”, у оквиру пројекта РПД одржан је данас у сали Скупштине општине Херцег-Нови.

Секретарка за туризам, економски развој и предузетништво Сузана Мемаровић изразила је задовољство што је Општина Херцег Нови домаћин скупа и очекивање да ће продубити сарадњу и промовисати регион.
Александар Дамњановић, SWG пројект менаџер, је објаснио да је циљ састанка, резимирање активнсти које су имали током године.
- Поред региона Крш имамо седам прекограничних региона у којима се тренутно имплементира поменути РПД пројекат. Регион Крш је један од три нова региона, поред Проклетија и региона Пчиње и самим пројектом није било предвиђено превише активнсоти, али све оно што је било планирано да се имплемтира је учињено. Када је ријеч о укупном броју одржаних манифестација, у оквиру седам прекограничних региона, њих је било 31 и то од Илока до Скадра у које је уложено пола милиона еура, казао је Дамњановић.
Марко Жижић, регионални координатор Крша, је представио све активности пројекта, од фебруара, када је званично отворена канцеларија Крша у Никшићу.
- Подржано је шест регионалних манифестација и догађаја. Ријеч је о “Бициклом заборављеним стазама воза Ћире” у Никшићу, “Дегустација традиционалних јела региона Крш” у Жупи никшићкој, “Трећи регионални камп за младе” који је уприличен 15 км од Никшића, “Бедем фест” у Никшићу, сајам „Плодови херцеговачког крша” у Невесињу, а урађена је и промоција туристичког кластера Монтенегро, која углавном представља туристичке посленике на територији Никшића. Кластер има тенденцију да се шири на територији цијеле Црне Горе. Манифестације су подржане са 12.000 еура.  Директни приход од манифестација за учеснике износио је 42.500 еура, док је регион приходовао 1.384.000 еура, објаснио је Жижић.
Предраг Марковић, регионални експерт SWG је укратко представио манифестације, студијска путовања и истраживања  на SWG EC пројекту ,,Регионална сарадња и умрежавање у области пољопривреде, руралног и економског развоја прекограничних подручја”, као и диверзификацији економских активности у руралним прекограничним подручјима кроз развој малих ланаца вредности.