grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

Подршка Општине Херцег-Нови закупцима привремених објеката у зони морског добра

NAs0540420199У Великој сали Скупштине општине Херцег Нови данас је одржан састанак представника локалне самоуправе и предузећа чији је оснивач Општина са угоститељима и туристичком привредом.

Највише примједби и питања било је на тему чистоће, али и на тему одлуке Министарства одрживог развоја и туризма и ЈП Морско добро о уклањању привремених објеката из зоне морског добра.
Како је казао потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић, састанак је инициран првенствено због великих проблема које закупци привремених објеката имају ове године.
-Мислим да се највећи проблем тиче Морског добра, јер су нам шеталишта и плаже у зони морског добра. Ушли смо у април, нису издати ни уговори, нису били ни тендери, а уз нове процедуре, закупци и привредници неће моћи почети радити прије јуна. По закону би од 1. маја требало да плаже и терасе буду спремне, казао је Коњевић и поручио да ће Општина Херцег Нови и Кабинет предсједника послати дописе Министарству одрживог развоја и туризма и ЈП Морско добро како би изнашли адекватно рјешење.
Коњевић је нагласио да одзив на данашњи састанак није био велики, али да ће до почетка туристичке сезоне одржати бар још два састанка са угоститељима и туристичком привредом.
Како је казао директор предузећа Чистоћа, Владимир Арсић, угоститељи су са правом забринути - почетак прошле године је био проблематичан, а тога ове године неће бити.
-Направили смо комплетне припреме да спремно дочекамо ову туристичку сезону и одговорићемо свим изазовима. Радна снага, која је евидентан проблем цијелог региона, а не само Херцег Новог, је нешто што смо у овом моменту успјели да регулишемо, тако да ћемо и у том сегменту бити задовољни. Спремни смо и технички, ту неће бити проблема. Ових дана ћемо завршити набавку још једног великог камиона за претовар отпада на Тисовим гредама и тиме више неће бити никаквих застоја у одвожењу отпада, казао је Арсић.
Неким угоститељима су стигли већи рачуни за чистоћу, што је резултат новог цјеновника, усвојеног у августу прошле године, који није био одмах примјењен како би се изашло у сусрет туристичкој привреди.
005042019-Скупштина општине Херцег Нови је усвојила нови цјеновник, али он није драстично повећао цијену услуга. Ради се о рашчлањењу цјеновне политике, како би што коректније наступили ка свим привредним субјектима, у зависности од тога колико су они велики и значајни за овај простор, рекао је Арсић након састанка са угоститељима.
Како је након одржаног састанка казао менаџер локала Al Posto Giusto у Игалу, Драган Спаић, генерални проблем угоститеља у Херцег Новом претходних година је била чистоћа.
-На данашњем састанку смо дошли до закључка да ће то овог љета бити боље. Нисам оптимиста, али надајмо се да ће бити тако. Наш објекат нема неких великих проблема, а ако је судити по Празнику мимозе и посјети која је била за то вријеме, љетња сезона ће бити боља него прошла. Ту скидам капу Туристичкој организацији Херцег Новог и Херцегфесту, а посебно Општини Херцег Нови, која је заслужна за све ово што се урадило, казао је Спаић.
Састанку са угоститељима и туристичком привредом присуствовали су и секретарка за туризам, економски развој и предузетништво Сузана Мемаровић, секретарка за просторно планирање и изградњу Марина Секулић, директор Туристичке организације Херцег Нови Павле Обрадовић и начелница Комуналне полиције и инспекцијског надзора Марија Андрић.