grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Локална управа

У Херцег-Новом одржана међународна конференција посвећена туризму и културној баштини

  • понедјељак, 15 април 2019 13:06

15042019NASМеђународна конференција „Стратешки развој туризма на темељу валоризације културне баштине“ окупила је данас у Херцег Новом учеснике из Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Пољске, Шпаније, Словачке, Њемачке и Црне Горе, као и представнике Европске асоцијације за локалну демократију (АЛДА).

Скуп посвећен пројектима и примјерима добре праксе вриједновања културне баштине у градовима Европе одржан је у хотелу „Lighthouse“, у оквиру пројекта „Мрежа туристичких градова за промоцију културне баштине“. Организатор је Секретаријат за туризам, економски развој и предузетништво Општине Херцег Нови, у сарадњи са локалном Туристичком организацијом.
Присутне је испред Секретаријата поздравила Бранка Мрачевић, која је истакла да је данашња конференција посвећена размјени искустава градова и земаља Европске уније и земаља које још увијек нису чланице, на тему валоризације материјалне и нематеријалне културне баштине у сврху промоције градова и држава.
Мрачевић је напоменула и да Секретаријат за туризам, економски развој и предузетништво тежи да, осим административних послова локалне самоуправе, све више ради на промоцији активности у сарадњи са европским партнерима.
Представница Министарства одрживог развоја и туризма Тамара Ђукић је казала да, сходно развојним циљевима дефинисаним Стратегијом развоја туризма у Црној Гори до 2020. године, наша држава предузима активности и спроводи разне пројекте како би Црна Гора постала вискококвалитетна туристичка дестинација са цијелогодишњим и диверсификованим туристичким произоводом.
У прилог томе говори и чињеница да је Министарство одрживог развоја и туризма приступило изради програма развоја културног туризма Црне Горе, са Акционим планом 2019-2021., а који је претходног мјесеца и усвојен на Влади. Акциони план предвиђа оснивање радног тима који ће бити задужен за његову имплементацију, са сетом задатака како би подигли ниво туристичке понуде у виду валоризације материјалне и нематеријалне културне баштине наше земље.
Tur15042019Министарство културе, као мјесто одакле почињу све културне политике Црне Горе, штити културну баштину са различитих аспеката, истакла је Добрила Влаховић из тог Министарства, и подсјетила на значајне пројекте које је Министарство културе финансијски подржавало, а који се односе на валоризацију културне баштине, не само са конзверваторског апсекта, већ и у туристицке сврхе, односно стављања културних објеката и добара у функцију одрживог коришћења.  
Како је казала Весна Максимовић, из регионалне агенције Развојног центра Ново место, из дугогодишње сарадње тог града и Херцег Новог се родила идеја о пројекту у којем учествује још девет партнера из других градова.
„Желимо промовисати културни туризам и културну баштину, а наш циљ је да наше грађане из Новог места подстакнемо да дођу у Херцег Нови и да им покажемо шта све могу овдје да виде. Пројекат траје двије године, али главни циљ је да током наредних година све више туриста дође код вас, као и да више Новљана посјети Ново место,“ казала је Максимовић.
На конференцији су представљени примјери добре праксе у Новом Месту у Словенији, хрватској општини Конавле, пољском граду Торуну, у Котору и Херцег Новом, као и изазови са којима се локалне управе суочавају када је у питању заштита културне баштине. Учесници су упознати са културним наслијеђем Херцег Новог којим се бавила студија заштите културних добара, као и прекограничним пројекат „Fortress ReInvented“ чија реализација је у току, а резултат ће бити увођење дигиталних технологија на Канли Кули у циљу њене боље туристичке валоризације.
Поред учесника из партнерских градова, конференцији су присуствовали представници државних органа, локалних самоуправа, туристичких организација, невладиног сектора и медија.
По завршетку конференције, учесници из осам европских држава ће имати прилику и да обиђу Канли Кулу, Форте Маре, Стари град и Градски музеј, те да се током своје посјете још ближе упознају са културном баштином и потенцијалима Херцег Новог.