InterregNSL19924Министарство европских послова, у оквиру Interreg IPA програма Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора, у Херцег Новом је обиљежило Дан Interreg сарадње, у циљу промоције резултата пројеката и програма европске територијалне и прекограничне сарадње.

На почетку догађаја одржан је састанак између министарке европских послова Маиде Горчевић, предсједника Општине Херцег Нови Стевана Катића и шефа Сектора за сарадњу у Делегацији ЕУ у Црној Гори Ингвеа Енгстрома.
Министарка Горчевић изразила је задовљство што се састанак организује у Кући Ива Андрића, наводећи је као примјер успјешног коришћења фондова Европске уније.
„Посебно ми је драго што сам имала прилику да предсједника Општине и његове сараднике упознам са предстојећим позивима програма сарадње који се финансирају фондовима ЕУ, али и да разговарам о свим изазовима са којима се сусреће Општина Херцег Нови. Влада Црне Горе и Министарство европских послова, у сарадњи са Делегацијом ЕУ, стоје на располагању Општини Херцег Нови како би и у наредном периоду наставили да успјешно користе средства ЕУ “, истакла је Горчевић.
Предсједник Катић казао је да је Општина Херцег Нови у претходним годинама реализовала бројне пројекте прекограничне сарадње, укључујући и пројекте са партнерима из Хрватске и Босне и Херцеговине.
„Општина Херцег Нови ће и у наредном периоду наставити да активно користи европска средства, уз наставак веома добре сарадње са Министарством европских послова. У том смислу, договорили смо да у будућности заједнички организујемо обуке за службенике локалне самоуправе како бисмо ојачали капацитете за припрему и спровођење пројектата које финансира Европска унија,“ казао је Катић.
Шеф Сектора за сарадњу у Делегацији Европске уније Ингве Енгстром казао је да је Дан Interreg сарадње прилика да разговарамо о значајним постигнућима и славимо успјех бројних прекограничних, транснационалних и међурегионалних програма сарадње које финансира ЕУ.
„У сарадњи са Министарством европских послова, у протеклих 15 година смо успјешно реализовали стотине различитих пројеката широм Црне Горе, и посвећени смо наставку овог рада и у будућности. Ови пројекти имају за циљ трансформисање локалних заједница у конкурентне, иновативне, паметније, отпорније и зеленије регије. Те трансформације ће довести до отварања нових радних мјеста, побољшаних услуга за грађане и туристе, чистијих окружења и бројних других користи за локално становништво“, казао је Енгстром.
У оквиру обиљежавања Дана Interreg сарадње одржана је заједничка показна вјежба служби заштите и спашавања Херцег Новог, Конавала и Требиња. Ове службе су интензивно сарађивале у оквиру пројекта „Flood & Fire“, који је суфинансиран кроз Interreg IPA програм прекограничне сарадње Хрватска – Босна и Херцеговина – Црна Гора.
Министарка Горчевић са сарадницима посјетила је и Средњу мјешовиту школу „Иван Горан Ковачић“ и уручила донацију вриједне опреме, укључујући 16 лаптопова и телевизор, наводећи да Министарство европских послова на овај начин жели да подржи једнак приступ образовању. Опрема вриједна око 8,5 хиљада еура набављена је захваљујући средствима Interreg VI-A IPA програма Хрваска – Босна и Херцеговина – Црна Гора 2021-2027. Након потписивања уговора о донацији, министарка Горчевић је заједно са представницима Делегације ЕУ разговарала са ученицима ове средње школе о европским интеграцијама.
Одржана је и заједничка бициклистичка вожња у сарадњи са СМШ „Иван Горан Ковачић“ трасом некадашње жељезничке пруге Ћиро, која је трансформисана у бициклистичку руту у оквиру пројекта ЋИРО II. Овај пројекат је, уз подршку Interreg IPA програма, спровела Агенције за изградњу и развој Херцег Новог у сарадњи са Општином Равно и Општином Конавле.

Дан Interreg сарадње обиљежава се сваке године у септембру и октобру у циљу промоције програма европске територијалне и прекограничне сарадње и представљања резултат заједничких пројеката институција и организација у пограничним подручјима широм Европе.
Овогодишњи Дан Interreg сарадње усмјерен је на европске вриједности, са нагласком на начин како прекогранични програми сарадње помажу у превазилажењу граница.