grbHNnew
Opština Herceg-Novi
Zvanična internet prezentacija

Svjetski majstori stripa u Herceg Novom

naslovna SmallHercegnovski strip festival privilegija je koju naš grad ima, kazala je sekretarka za kulturu Tamara Lepetić na sinoćnjem otvaranju u galeriji „Josip Bepo Benković“.

U prepunoj galeriji u Starom gradu jubilarni, 10. festival počeo je izložbom 60 radova umjetnika koji su krem svjetskog stripa: Vilijama Simpsona, Majka Kolinsa, Giljerma Ortege, Valtera Trona, Milorada Vicanovića Maze i  Jane Adamović.  Ceremoniju otvaranja crtajući pred publikom uljepšali su Vilijam Simpson i Iztok Sitar.
"Kontinuitet i kvalitet festivala su opredijelili da on postane manifestacija od značaja za Herceg Novi. Oni to i dalje vrijedno brane i sigurna sam da će tako i ostati u vrhu festivala grada koji je po tome poznat. U duhu dobrog kvaliteta i karakteristika koje će festival učiniti  boljim i kvalitetnijim, želim vam sretno deseto ljeto i dobru komunikaciju sa publikom", poručila je Lepetić.
Jedini strip festival u Crnoj Gori, koji postaje i jedna od vodećih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti u regionu, su zajedno otvorili organizatori Nebojša Mandić i Jovan Subotić.
"Želim da vas podsjetim na dvije stvari. Prva je da imamo mnogo sponzora, prijatelja festivala. A druga je emocija koja večeras Nikolu Ćurčina, kareatora svega ovoga, spriječava da govori. To je ona ista emocija koja ga je ponukala da sve ovo stvori i toj emociji mi aplaudiramo", kazao je Subotić.
Višestruko nagrađivani autor stripova i jedan od autora najpoznatije TV serije na planeti "Igra prijestola", zbog festivala stripa drugi je put u Herceg Novom. Bio je gost na  Zimskom strip vikendu u februaru i tada se, kako je rekao na otvaranju, zaljubio u našu zemlju i Herceg Novi.
"Obožavam ovaj grad i od kada sam došao prvi put htio sam da se vratim. Samo ono što sam tada osjetio bilo mi je dovoljno da poželim da ohrabrim svoje kolege da dođu ovamo", kazao je Simpson.
Sinoć su proglašeni i nagrađeni na konkursu “Strip Atelier”. Prva nagrada je dodijeljena  Tihomiru Tikulinu  za rad “Fakeri“, druga za rad ”Bez naslova” autora Luke Cakića i treća scenario  “Vladar smeha” Janka Ramanovića i crtež Jelisavete Fotić.
Danas je Trg Nikole Đurkovića rezervisan za berzu stripova, a večeras  u 20 sati biće otvorena izložba najpoznatijeg strip crtača sa jugoslvenskih prostora Igora Kordeja u galeriji  “Novi, to sam ja”.
Uslijediće i drugi programi tokom narednih pet dana - velika strip berza i crtanje za fanove na Trgu Nikole Đurkovića, radionice za djecu, prezentacija radova Vilijama Simpsona na „Igri prestola“ u Stanici, a u Dvorani Park „Hugo Prat, prije i poslije Korta Maltezea’’, izložba koju priprema jedan od najpoznatijih strip kritičara Zoran Đukanović.
Festival je podržala Opština Herceg-Novi, suorganizator je Javna ustanova kulture „Herceg fest“, a Savjet za kulturu Opštine uvrstio je ovu manifestaciju na spisak onih koje su od posebnog značaja za kulturu grada.

HFestlogo

logonew1Bib

Galerija-Josip-Bepo-Benkovic-logo