grbHNnew
Oпштина Херцег-Нови
Званична интернет презентација

Велике могућности за сарадњу Херцег-Новог и Пријепоља у области културе

  • четвртак, 20 новембар 2014 07:30

prijepoljeПоводом обиљежавања сто година од Великог рата, представници Општине Херцег-Новог - директорица ЈУ „Музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ Наташа Таталовић и секретар Секретаријата за друштвене дјелатности Владимир Жутковић, крајем прошле недјеље били су гости Општине Пријепоље.

На пригодној свечаности у Народном музеју у Пријепољу отворена је изложба, представљена монографија и приказан документарни филм „Србија и Браничево у Великом рату, 1914 – 1918“ у продукцији Историјског архива Пожаревац и Војног архива. Свечаном представљању овог мултимедијалног пројекта присуствовали су представници Пријепоља, Прибоја, Ужица и Херцег-Новог.

Документарни филм и монографију присутнима је представила директорица историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић, а испред групе аутора говориле су виши архивисти из Историјског архива Пожаревац мр Драгана Милорадовић и Јасмина Живковић. Изложбу архивских докумената и фотографија отворио је предсједник Скупштине општине Пријепоље Вукосав Томашевић.

Секретар Секретаријата за друштвене дјелатности Владимир Жутковић каже да су утисци након дводневне посјете Пријепољу изванредни и да су могућности за сарадњу између Херцег-Новог и Пријепоља у области културе бројне.

- Имали смо веома користан састанак са директором Музеја Славољубом Пушицом који је и предсједник Удружења музеја Србије али и са представницима свих релевантних установа, спортских удружења, Туристичког савеза и Центра за културу Пријепоља. Обишли смо и манастир Милешева. Тема је била како да се унаприједи сарадња између два града с обзиром да они имају планински туризам, да смо ми град на мору и да раздаљина није превелика. Новим путем преко Рисна, Никшића, Жабљака, стигне се за три ипо сата.

Делегација Пријепоља гостовала је у Херцег-Новом за Дан општине и тада су позвали представнике наше општине да присуствују свечаности прославе сто година од Великог рата. Жутковић најављује скору посјету директора Народног музеја Пријепоља Херцег-Новом. Тражи се модус како да поједине изложбене поставке стигну у Херцег-Нови а да се при том не плаћају велика осигурања на царини. И тридесеттроминутни документарни филм о Србији и Браничеву у Великом рату имаће прилике да види и херцегновска публика.

– У Пријепољу смо разговарали о томе како да се херцегновски музеј укључи у „Ноћ музеја Србије“ 18. маја. Манифестација почиње са љетње сцене Народног музеја у Пријепољу и директно се преноси на РТС-у. Било је ријечи и о организовању изложбе реплика познатих фрески и икона манастира Милешева.

По ријечима Жутковића договорено је да 16 најбољих произвођача ракије из ове Општине у оквиру Празника мимозе организује Сајам ракије.

Херцег-Нови и Пријепоље су градови пријатељи, а прије десетак година побратимиле су се херцегновска са организацијом бораца из Пријепоља.