NAslovna16112022

Главни администратор Општине Херцег-Нови  има најбоље резултате у Црној Гори са свега 15% усвојених тужби пред Управним судом, показују налази мониторинга на локалном нивоу који су представљени на Округлом столу о примјени Закона о управном поступку на локалном нивоу.

Кључни налази мониторинга били су једна од тема Округлог стола за представнике јединица локалне самоуправе о примјени Закона о управном поступку на локалном нивоу, који је одржан у Подгорици, у организацији Министарства јавне управе, СИГМА-е и ОЕЦЕД-а. О изазовима у примјени Закона о управном поступку говорили су градски администратори, међу којима и Главни администратор Општине Херцег-Нови, Ненад Ђорђевић.

“Мониторинг је показао, између осталог, да Општина Херцег-Нови у односу на друге црногорске општине има најмањи проценат тужби усвојених пред Управним судом Црне Горе против рјешења Главног администратора. Округли сто био је прилика да се упознамо са значајним налазима мониторинга на локалном нову када је у питању примјена Закона о управном поступку, као и да разговарамо о томе како унаприједити даљи мониторинг и извјештавање”, казао је Ђорђевић.

Квалитетна примјена Закона о управном поступку, као и многе друге теме које се односе на унапређење рада локалне самоуправе биће увијек снажно подржане од стране Министарства јавне управе, једна је од порука са Округлог стола, коју је упутио државни секретар Министарства, Драгиша Јањушевић.

“Проблематика локалне самоуправе и њена децентрализација у самом су врху наших приоритета и да кроз актуелизацију свих пракси везано за управни поступак на локалном нивоу у Црној Гори тражимо најквалитетнија могућа рјешења”, казао је Јањушевић.

Нина Блажић, начелница Дирекције за имплементацију принципа добре јавне управе, аналитику и извјештавања, казала је да је примјена Закона о управном поступку важна тема са аспекта процеса реформе јавне управе, а самим тим и са аспекта цјелокупног интеграционог процеса Црне Горе.

ZUPLSamouprava16112022„Црногорске општине су најнепосреднији ниво власти и несумњиво важан и незаобилазан фактор у обезбјеђивању права грађана на добру управу, зато заједно треба да препознамо изазове и суштински реформишемо нашу управу. На нама је и да наставимо са процесом хармонизације правног система, не само закона, већ и подзаконских аката са Законом о управном поступку, али и да унаприједимо праћење његове примјене“, казала је Блажић.