NSL07042023Директорат главног државног архитекте и развоја архитектуре позива стручну јавност да узме учешће у округлим столовима на којима ће се стручној јавности презентовати досадашњи рад на изради Државних смјерница развоја архитектуре.

Стратегија развоја Архитектуре и урбанизма у Црној Гори треба да препозна и укаже на проблеме, узроке и посљедице актуелног стања у природном и створеном/изграђеном простору, начине/смјернице за стварање позитивног друштвеног и стручног/професионалног амбијента за превазилажење и санацију констатованих проблема, за креативан приступ архитектонско- урбанистичком стваралаштву, а све у циљу унапрјеђења јавног интереса кроз афирмацију умјетничког, технолошког, социјалног, просторног, економског домена за које се стварају претпоставке, или се реализују, кроз архитектуру и урбанизам.
Истовремено, документ треба да послужи доносиоцима одлука које се односе на политике уређења и изградње простора и развоја архитектуре (и урбанизма), као и свима онима који ће те политике да спроводе.
Стога је од кључног значаја презентација досадашњег тока израде документа стручној јавности и анимирање исте у циљу добијања сугестија којим ће се унаприједити архитектонска и урбанистичка пракса.
Термини одржавања округлих столова:
11.04.2023. године, од 12-14ч - јужни регион (Општине Улцињ, Бар, Будва, Тиват, Котор, Херцег Нови) – у Академији знања у Будви;
12.04.2023. године од 13-15ч - централни регион (Главни град Подгорица, општине Даниловград, Цетиње, Никшић, Тузи и Зета) – у сарадњи са Црногорском академијом наука и умјетности – у Подгорици у згради Црногорске академије наука и умјетности;
18.04.2023. године од 12-14ч - сјеверни регион (општине Жабљак, Шавник, Плужине, Рожаје, Мојковац, Гусиње, Андријевица, Плав, Бијело Поље, Беране, Петњица, Колашин, Пљевља) – у Беранама, у Хотелу Беране.