ArhusNSL16724Архус караван, који је покренуло Министарство туризма, екологије, одрживог развоја и развоја сјевера у сарадњи са Еко-фондом, Агенцијом за заштиту животне средине и Архус центрима из Подгорице, Берана, Никшића и Колашина данас је посјетио Општину Херцег Нови.

У оквиру презентације представљене су новине Закона о управљању отпадом, који се између осталог, базира на Архуској конвенцији, као једном од најзначајнијих новијих међународних уговора у области животне средине, који повезује људска права са процедурама и инструментима политике и права у области животне средине. Конвенцију је потписало 49 земаља а усвојена је у данском граду Архусу 25. јуна 1998. године.
Према ријечима шефице Одсјека за управљање отпадом у Директорату за екологију, Јасмине Јанковић Мишнић, основне новине овог закона су проширена одговорност произвођача за седам производа као и забрана употребе пластике за једнократну употребу и пластичних кеса која ступа на снагу од октобра.
„Циљ нам је да са новинама, чија примјена почиње веома брзо, упознамо грађане, привреднике као и комунална предузећа у општинама. Новина је и формирање државне комуналне инспекције која има за циљ да се имплементација закона контролише на много већем нивоу него што је то до сада био случај“, истакла је Јанковић-Мишнић.

Архус караван представља важан корак ка бољој информисаности и едукацији грађана о заштити животне средине, чиме се у пракси спроводе принципи Архуске конвенције.