NAslovna24062024aДвије веома важне пјешачке комуникације – степеништа Елизе Ломбардић Дуковић у центру града и Луке Матковића на Савини, у претходном периоду су реконструисане, освијетљене и дуж њих су постављени рукохвати. Општина Херцег-Нови је за ове пројекте издвојила око 175 000 еура са ПДВ-ом.

Степениште Луке Матковића, које води од Старог града ка шеталишту на Савини, завршено је претходне седмице. На том потезу скале су уређене, постављени рукохвати и атмосферска канализација, а како би био сачуван аутентичан изглед, у доњем дијелу степеништа које излази на шеталиште, коришћен је првобитни камен. На овом потезу постављено је девет стубова расвјете чиме је посао вриједан 78 000 еура са ПДВ-ом, заокружен, а степениште добило изглед какав доликује туристичком мјесту.

Потпуно нови изглед добило је степениште које носи назив по знаменитој добротворки и задужбинарки Елизи Ломбардић Дуковић и пролази поред палате коју је даривала граду. Од Јадранске магистрале до Његошеве улице сада води широко, каменом поплочано степениште, дуж којег су постављени рукохвати и нова расвјета како би била повећана безбједност пјешака. Општина Херцег-Нови је за овај пројекат издвојила 97 000 еура са ПДВ-ом.

Пројектом санације степеништа који спроводи локална самоуправа, годинама запуштене и оштећене скале, добијају изглед какав доликује једном од симбола препознатљивости Херцег-Новог. Активности ће бити настављене док сва степеништа не буду обновљена, а постојећа сачувана од девастације неодговорних лица.