00Kocicevo peroКњижевници, професорки филозофије, психологије, логике и етике, Вишњи Косовић синоћ је у Кући нобеловца Ива Андрића уручена награда Кочићево перо за друго издање збирке кратких прича „Тражим име“. Награду су уручили предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, амбасадорка Задужбине Петар Кочић Бања Лука – Београд, Ева Рас и члан жирија, Младен Весковић.

Задужбина Петар Кочић Бања Лука – Београд награду додјељује онима који искрено и страсно љубе истину, слободу и правду онако како је то радио и бард писане ријечи Петар Кочић, казао је предсједник жирија Никола Вуколић и истакао да жири није дуго „Тражио име“, брзо су нашли добру књигу каква је и награђена збирка Вишње Косовић.
„Добро дошла добра књиго, добро дошла Вишња Косовић! Лијепо те је видјети међу добитницима Кочићевог пера, а надам се и Кочићеве књиге, престижне награде коју Задужбина на крају додијељује једном од добитника Кочићевог пера. Вишња Косовиће пише и дише, а за то што напише могу слободно рећи да су фреске, у шта се могу увјерити сви који буду читали књигу“, казао је Вуколић.
Он је додао, да су ријетки градови у којима предсједници Општина и градоначелници присуствују оваквим програмима што је основ да се вјерује у још већи културни искорак Херцег Новог чија се посебност већ осјећа. У то име, предсједнику Катићу је уручена књига „Сабрана дјела Петра Кочића“, поклон Задужбине Петар Кочић Бања Лука – Београд. Похвалио је и залагање директорице ЈУК Херцег фест, Татјане Атељевић која је допринијела културном стваралаштву и представљању лијепе ријечи у Херцег Новом.
Сусрет у Андрићевој кући и додјела Кочићевог пера има посебну снагу и значење доведено до симбола Кочићево перо – Андрићево перо, који представља спону, казала је Вишња Косовић.
„Кочић тако моћно говори о језику и у језику. Андрић тако моћно препознаје ту снагу његовог језика и то је утицало да сви наши велики ствараоци знају да стварати у језику значи дограђивати га па он добија родословност. Људи који стварају у истом језику увијек су културно сродни, на истој су културолошкој мапи. Кочићево перо је велики симбол, оно просвијетљава и освештава, води нас ка слободи и држи нас у слободи и држало је његов народ у слободи када је био у највећем животном проблему“, казала је Косовић.

У причама Вишње Косовић уочљиви су трагови и Кочића и Андрића, казао је члан жирија, Младен Весковић и додао да је ауторка кроз написане ријечи одала пошту свом примарном завичају гдје је рођена и мјесту гдје деценијама живи и даје најбољи дио себе. Кроз приповједање сабира доброту и духовност, љепоту која иде изнад умјетности.
„Када умјетност успије да је ухвати, она достиже свој врхунац. У том смислу приче Вишње Косовић, што оне које се тичу древног Херцег Новог, времена Константина Великог, што оне које се баве савременим темама, па чак и када говори о болним, социјалним темама друштва у којем живимо деценијама незавршене транзиције, ауторка их дотиче с дозом лаке ироније, а са друге стране дубоког саосјећања са ликовима који живе кадкад своје мале животе у којима заправо стају мали космоси, не само новљански већ и много шири. У том смислу, наша ауторка је на најбољи начин спојила Кочића, Андрића, али прије свега себе саму и град у којем живи. Зато је било лијепо и лако одлучити се да у овој књизи видимо лауреата Кочићевог пера за 2024. годину“, казао је Весковић.
Честитку учесницима Кочићеве вечери у Херцег Новом и ауторки Вишњи Косовић упутила је амбасадорка Задужбине Петар Кочић Бања Лука - Београд, глумица, Ева Рас. Она је истакла да је сусрет још значајнији јер живимо у времену у којем се не цијени ни Кочић ни Андрић, нити се траже блиставе реченице. Како је казала, њена основна тежња је да људи схвате да су сви исти - божија створења, те да је проблем планете што неће препознати љепоту и квалитет сваког појединца, а сваки човјек заслужује пажњу и шансу.
Збирка кратких прича „Тражим име“ је претходно добила и награде „Миодраг Ћупић“ и „Марко Миљанов“.