NAS25072024Предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић и предсједник Скупштине општине, Иван Отовић, приредили су пријем за полазнике Љетње школе српског језика Матице српске, друштва пријатеља у Црној Гори и њихове менторе проф. др Јелицу Стојановић и доц. др Душана Крцуновића са сарадницима. Четврта Љетња школа српског језика, која се одржава у Никшићу и Херцег-Новом, окупила је 35 полазника из 12 земаља свијета.

Уз добродошлицу, предсједник Катић је изразио задовољство што се традиција наставља и школа једним дијелом одржава у Херцег-Новом.

„Желим вам угодан и лијеп боравак у Херцег-Новом, да се упознате са нашом богатом културом, обиђете знаменитости, посјетите кућу јединог нобеловца са ових простора, Ива Андрића, да прошетате нашим најљепшим шеталиштем и најдужим у Црној Гори. Имате много тога лијепог да видите у нашем граду и желим вам да се осјећате као код своје куће“, казао је Катић захваливши менторима што школу одржавају и у Херцег Новом, док је полазницима пожелио да што брже и боље савладају српски језик.

Учећи и чувајући српски језик на прави начин је могуће сопствену културну баштину подијелити са људима других држава, истакао је предсједник Скупштине Отовић.

„Српски језик је веома важан за нас, он је срж нашег идентитета. Можда није један од највећих у Европи, али на овом језику су стварали многи познати писци. Важно је знати да је Херцег-Нови град писаца. У њему је кућа нобеловца Ива Андрића, овдје је живио и писао Петар Петровић Његош, један од најпознатијих јужнословенских писаца и владара, као и многи други пјесници и писци. Овај град је веома посебан и важан када говоримо о српском језику, књижевности и култури“, казао је Отовић.

Љетња школа је намијењена славистима, српској дијаспори и свима онима који воле да уче српски језик и да дођу у Црну Гору, појаснила је у име организатора предсједница Матице српске, друштво чланова у Црној Гори, проф. др Стојановић.

„По принципу школа овог типа и Љетња школа српског језика траје 21 дан - 18 дана у Никшићу и сада три дана у прелијепом Херцег-Новом. Имамо 35 полазника из 12 земаља међу којима су Канада, САД, Енглеска, Француска, Њемачка, Аустрија, Пољска, Русија, Кина.. Полазници су веома задовољни, пуни хвале. Види се да се прочуо добар глас о школи и по препоруци долазе нови полазници на рачун тога што су им претходници причали“, истакла је проф. Стојановић и додала да је значај оваквог програма немјерљив за причу о културном наслијеђу и традицији Црне Горе.