nas09092024bТрг од музике синоћ је био испуњен клапским пјесмама, које су поново оживјеле дух медитеранске музике у незаборавном амбијенту Старог града. Међународни фестивал клапа већ осам година привлачи љубитеље клапске пјесме из Црне Горе и Хрватске.

Публика је имала прилику да види и чује наступе локалне клапе Castel Nuovo, Камертона из Подгорице, Мариса из Котора, Хармоније из Будве, као и читав концерт клапе Партенца из Сплита.

Отварајући фестивал, главни администратор Општине Херцег-Нови, Ненад Ђорђевић пожелио је добродошлицу свим учесницима.

„Пјесма увијек и једино окупља пријатеље, добре људе, оне који знају како се уз море весели, пркоси југу, побјеђује бура, пјева о љубави… А клапска пјесма је управо то – дух медитерана и звук таласа, музика која прија срцу и души. Фестивал клапа у Херцег-Новом траје већ осам година и доноси управо традицију лијепих нота које су посебне ако се дијеле са пријатељима“, истакао је Ђорђевић.

У име Туристичке организације Херцег-Нови, учеснике и публику поздравила је замјеница директорице Тања Мркаић, која је истакла да је Међународни фестивал клапа покретач регионалне сарадње кроз јединствен музички израз – клапско вишегласно пјевање.

„Међународни фестивал клапа има за циљ промоцију нашег града кроз очување локалне, нематеријалне културне баштине и умјетничког наслијеђа. Кроз богат програм и аутентичну фестивалску понуду, осми Међународни фестивал клапа доприноси јединственој туристичкој понуди Херцег-Новог, представљајући спој прошлости и садашњости, те на најбољи начин, илуструјући шарм и душу града, од скалина као дестинације која слави своје наслијеђе“, казала је она.

На свечаном отварању члан Организационог одбора али и клапе Castel Nuovo, Игор Јовановић казао је да ће, пошто ове није, фестивал следеће године трајати двије ноћи.

„Добиће сви исти позив, јер то су наши пријатељи и све остаје као што је и било. Ове године једна ноћ. Није било довољно клапа за двије, па смо све ставили у једну, па неке клапе које је требало да пјевају синоћ, а не и вечерас, нису дошле, али поздрављамо их овим путем. Знају да су увијек добродошли у Херцег-Нови и да је то град који прима све и из којег људи одлазе са најбојлим утисцима“, поручио је он и захвалио на подршци покровитељима и спонзорима.

Након наступа домаћих састава, концерт је одржала сплитска клапа Партенца, а члан Давор Маленица прича за РТХН да им је ово други наступ у Црној Гори, а први у Херцег-Новом.

„Представили смо се репертоаром којег иначе употребљавамо сваког љета за туристичке заједнице и туристе. То су, углавном, старије обраде, далматинске пјесме. Људима је то јако интересантно и видим да сви радо то слушају и веселе се. Најбоље се реагује на онај наш слоган „Весело, весело“. Кад сви почну да пјевају, то нам је посебно задовољство“истакао је он.

Покровитељи 8. Међународног фестивала клапа су Општина Херцег-Нови и Туристичка организација Херцег-Нови, а организацију су помогли бројни спонзори.

Текст и фото: РТХН