EPnsl25042023Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције у сарадњи са Агенцијом за локалну демократију у оквиру “SEE SMART SMEs” пројекта нуди боравак у иностранству младим предузетницима, у циљу личног развоја и усавршавања бизнис идеје, као једина организација из Црне Горе која учествује у Европском програму размјене за предузетнике.

Учешћем у пројекту пружа се јединствена прилика свим заинтересованим новим или потенцијалним предузетницима да од искусних предузетника усвајају знања о вођењу бизниса, кроз рад и боравак у некој од земаља учесница: 26 земаља ЕУ, Албанија, Јерменија, Босна и Херцеговина, Исланд, Молдавија, Црна Гора, Сјеверна Македонија, Србија, Турска и Украјина. Пилот програм се реализује и у Сингапуру, Израелу и САД.

Циљ пројекта јесте подстицање размјене искустава и идеја, умрежавања и откривања нових тржишта за нове предузетнике, који ће кроз рад у периоду од 1 до 6 мјесеци са искусним предузетницима бити у прилици да стекну одговарајуће вјештине за вођење малих или средњих предузећа.  
Програм покрива трошкове нових предузетника за боравак у мјесечном износу од 500 до 1100 еура, у зависности од државе у којој борави нови предузетник. Додатно финансирање је обезбијеђено за особе којима је потребна подршка због инвалидитета.
За учешће у пројекту се могу пријавити: 
• нови предузетници који су одлучили да покрену свој бизнис, или су га већ покренули у последње три године;
• искусни подузетници који су власници, или воде мало или средње предузеће у једној од земаља учесница
Пријављивање се врши путем он-лине платформе за регистрацију https://webgate.ec.europa.eu/erasmusentrepreneurs/index.cfm?fuseaction=app.welcome,  гдје је потребно, поред осталих информација о планираном боравку, доставити CV и бизнис план, и одабрати интересовања - област бизниса, земљу и језик комуницирања.
Како би потенцијални заинтересовани корисници добили више детаља о самом програму и информације о пријави и регистрацији на исти, Секретаријат за туризам, економски развој и инвестиције, заједно са Агенцијом за локалну демократију ће у наредном периоду организовати Инфо дан у Општини Херцег Нови, гдје ће ће учешће моћи да заузму сви заинтересовани предузетници.
Више детаља о програму видјети на линку https://www.erasmus-entrepreneurs.eu/ .