00danmadjarskeltureДан мађарске културе и гастро делиција окупио је данас велики број грађана и гостију у Градској кафани, те на аутентичан начин представио фолклор, традицију и кухињу Мађарске. Заинтересовани су имали прилику да дегустирају четири врсте гулаша припремљеног на традиционалан начин и уживају у јединственим укусима сухомеснатих производа, али и аромама многобројних врста вина мађарских произвођача.

Представљању гастро делиција претходио је забавни програм у Дворани Парк, гдје су чланови фолклорне групе КУД “Барања” свирали и плесали традиционалне мађарске игре.
Публици су се обратили амбасадор Мађарске у Црној Гори, Јожеф Њеђеши и предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, који су истакли да је данашњи догађај само једна од прилика за упознавање и приближавање културе два народа.
Како је на отварању казао амбасадор Њеђеши, Херцег Нови није случајно изабран да буде домаћин оваквих догађаја – као симболична капија Европске уније, Херцег Нови је град у којем се реализују пројекти и у којем се одвија успјешна сарадња са ЕУ и Мађарском.
“Овај град заузима посебно мјесто у срцима Мађара, о чему свједоче и безбројни мађарски туристи који сваке године бирају овај бисер Јадрана за своју дестинацију за путовање. Неко би вам могао рећи да је то због географске близине, међутим, ја вјерујем да би исти број Мађара дошао да је Херцег Нови на другом крају свијета. Природне љепоте, култура, гостопримство мјештана – није само нешто што привлачи људе да дођу овдје већ више од једног вијека, већ их и задржава – као што је то било са породицом почасног Конзула Мађарске, Ћабе Мађара”, казао је Њеђеши и поручио да Мађарска на Црну Гору гледа не само као на партнера, већ и као пријатеља.

Према ријечима предсједника Катића, Херцег Нови је, од свог оснивања па кроз вијекове, показао да је град отвореног срца, толеранције, добрих и вриједних људи, а изнад свега да има велики број побратимстава са градовима држава у окружењу и шире. То је доказ да су сви добронамјерни људи увијек добро дошли, поручио је Катић.
“Радујемо се поновном сусрету и повезивању Херцег Новог и Мађарске у више сегмената, од туризма и културе, до гастро делиција и надамо се потенцијалним пројектима”, поручио је Катић и подсјетио на повезаност Херцег Новог и градова Мађарске, те на чињеницу је породица Мађар управо у нашем граду нашла свој мир и отворила први хотел у Зеленици 1902. године.
Мађарска се до сада више пута представила у Херцег Новом – од учешћа на претходним Празницима мимозе, до пословног форума одржаног у марту ове године, у организацији мађарске агенције за промоцију извоза ХЕПА.
Уз многобројне суграђане, Дану мађарске културе и гастро делиција присуствовали су амбасадори Украјине и Бугарске, Олег Герасименко и Стефан Димитров, отправница послова у Амбасади Србије, Јелисавета Чолановић, као и потпредсједник Општине, Мирко Мустур, одборници локалног парламента и секретари општинских секретаријата.