DanNorveskeNSL2023Свечаним дефилеом кроз Игало норвешких пацијената који су на рехабилитацији у Институту „Др Симо Милошевић“, а потом и културно умјетничким програмом, традиционално је прослављен 17. мај - Дан уставности Краљевине Норвешке.

Обиљежавању празника присуствовали су, уз управу Института, и потпредсједник Општине Херцег Нови Мирко Мустур као и секретар за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Митар Кисјелица.
Скоро пет деценија траје сарадња између Института „Др Симо Милошевић” и Норвешке у оквиру државног програма рехабилитације, подсјетио је потпредсједник Мустур.
„За то вријеме преко 50 хиљада пацијената из ове скандинавске земље користило је услуге и знање вриједних људи Института и благодети климе какву има Херцег Нови. Помоћи људима у очувању и побољшању здравља једина је водиља свих запослених у Институту, а успостављање пријатељстава је нешто што је дошло с годинама узајамног повјерења и сарадње“, казао је Мустур.
Како је истакао, грађани Херцег Новог не заборављају на побратимство са Левангером, сарадњу са Кристијансендом, помоћ норвешког народа након земљотреса 1979 године, пројекте подршке у различитим областима, а посебно у дијелу комуналног опремања и образовања.
„За све ово смо искрено захвални, али изнад свега, у овом најизазовнијем тренутку за Институт, значајна је подршка коју су запосленима упутили задовољни пацијенти. Хвала вам на томе и у њихово име. Надам се да ће дани који долазе значити проналазак одрживог рјешења за опстанак и рад Института. Уз ово, за нас веома значајно, егзистенцијално питање за запослене, град и грађане, окрећемо се и жељи да са нашим норвешким пријатељима и даље ширимо сарадњу од здравственог туризма, културе, до унапређења живота локалне заједнице и стварања снажних пријатељстава, казао је потпредсједник Мустур.
Задовољство што свој национални празник славе у Црној Гори исказала је главна сестра норвешког програма Ане Остена, а потом подсјетила да је прије 209 година 112 мушкараца у Еидсволу и потписало норвешки устав.
„То је поставило темеље за Норвешку коју данас волимо. Хенрик Вергеланд је човјек којем су приписане заслуге што је овај дан постао национални празник. Бјернстерне Бјернсон организовао је прву дјечију поворку 1870. године у Кристианији, али само за дјечаке. Тек 19 година касније и дјевојчицама је допуштено да учествују. Свјетски рат и пандемија једино су што је могло зауставити дјечију поворку на 17. мај“, казала је Остена.
Захвалила је Институту што је организовао прославу њиховог националног празника који већ дуго прослављају у Игалу и истакла да ће веома радо то урадити још много пута.

Очекивања исказана током прошлогодишње прославе Дана уставности Норвешке да Институт побољша понуду, а норвешки пацијенти дођу у још већем броју, за сада нису остварена због сплета околности на глобалном нивоу и унутрашњем плану ове установе, казао је директор Института др Саво Марић.
„Институт се налази у никад лошијој ситуацији и те чињенице сте и ви свјесни, а истовремено ваше групе су бројчано мање. Надам се да је овај период једна лоша епизода коју ћемо заједно превазићи. Овим нисам желио да покварим ваше расположење и желим да се и данас и у остатку боравка у Институту и Херцег Новом проведете како сте планирали. Настављамо нашу лијепи вишедеценијску традицију“, казао је др Марић честитајући празник.
У културно умјетничком програму учествовали су чланови КУД Илија Кишић.