Naslovna25052023 00

Архијерејском литургијом у храму Вазнесења Господњег на Топлој почело је обиљежавање храмовске славе Спасовдана. Прослава ће бити настављена литургијом и традиционалном литијом кроз град данас од 17:00 сати.

Литургију су служиле владике Средњозападноамерички Лонгин и владика Кирило, администратор загребачко љубљанске епархије, као и савински игуман Макарије уз саслужење херцегновског свештенства.

Празник је честитао архијерејски намјесник херцегновски протојереј ставрофор Обрен Јовановић који се захвалио владикама на благословима које доносе, представницима локалне власти што носе крст свога народа заједно са црквом и народу који је увијек са својим архијерејима, свештенством и црквом.

“У том заједништву много смо јачи и онда је наша молитва та која досеже до божијег престола. Радујемо се што су данас међу нас стигле мошти Светих Јасеновачких мученика, а то је велики благослов за наш град и народ који се вјековима Богу моли и чува своју православну вјеру”, казао је Јовановић.

Љепота храма Светог Спаса на Топлој говори о људима који су га подизали и очували, али не само о њиховом материјалном стању, већ о богатству њихових срца, доброти и јакој вјери, истакао је у бесједи владика Лонгин. Подсјетио је на значај светиња које чувају у својој епархији, на пут владике Мардарија Ускоковића и архимандрита Севастијана Дабовића који потичу са ових простора.

“Помогли су нам да у Америци очувамо обичаје и вјеру својих прадједова који су били Срби и православци, волећи и поштујући све друге. Али ако не волите своје и не знате учење своје вјере , не можете добро да цијените своје ближње, комшије.. Много је важно да знамо вјеру, али још важније да живимо вјером или по њој, да будемо практични хришћани, а не само по крштеници или имену. Када се човјек труди макар мало да се држи божијих заповјести, одмах осјећа лакоћу у души, лакше носи свој животни крст и бреме”, истакао је између осталог владика Лонгин.

Архијерејској литургији присуствовали су предсједник Општине Херцег-Нови Стеван Катић и предсједник Скупштине општине Иван Отовић са сарадницима, предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић, Генерални конзул Републике Србије Мићо Роговић, херцегновски ефендија Хусеин Хоџић, Коло српских сестара Херцег Нови и вјерни народ. 

Прослава Спасовдана биће настављена литургијом која у храму на Топлој почиње у 17:00 часова, а након које ће традиционално бити ношена литија кроз град.