LitijaNSL260523Традиционална литија поводом прославе Спасовдана, храмовске славе цркве цркве Вазнесења Господњег на Топлој, опходила је улицама Херцег Новог праћена великим бројем вјерника.

Литургију и литију предводио је владика Буеносајрески и јужноцентралноамерички Кирило са херцегновским свештенством.
Након вечерњег богослужења у топаљском храму, литија је кренула ка храму светог Архангела Михаила на Белависти, гдје је прочитано свето Јеванђеље и приређен кратак програм у којем су учествовала дјеца, полазници школе вјеронауке коју води Александра Миљанић. Вјерни народ наставио је шеталиштем назад ка Топлој гдје је бесједио епископ Кирило.

Litija0123У литији су и ове године били предсједник Општине Херцег Нови Стеван Катић, предсједник Скуптине општине Иван Отовић, њихови сарадници и одборници локалног парламента. Прослави Спасовдана присуствовао је и генерални конзул Републике Србије у Херцег Новом Мићо Роговић.
Владика Кирило је казао да је добро да Херцег Нови слави Вазнесење јер је то празник срца, у славу Богу и за спас свога рода који му и дан данас освјетљава пут, да не би скренули са Христовог и пута Светог Саве.

„Власти овога града слиједе и угледају се на благочестиве помазанике божије који су знали да воде свјетску политику али су се у томе ослањали на мудрост божију а знали су и да служе Богу и граде му светиње да би се у њима пјевала литургија овога и онога свијета”, казао је владика Кирило.
Осврнуо се и на Његошеве стихове о Херцег Новом упоређујући га са старцем који набраја своје бројанице и који је на тај начин позвао становнике овог града да се посебно занимају молитвом.
Litija0623„Немојте да идете за другим традицијама, које треба поштовати, али то нису прави путеви. То су бунари за неке жедне људе, а ми имамо чисти извор православне науке и Исусове молитве као наше православне медитације”, рекао је владика Кирило и закључио да је ова литија продужетак свенародних литија које су учиниле крај једном атеистичком систему који није у традицији овог народа.