NSL16102023Архитекта и конзерватор Срђан Марловић представио се на 18. Бијеналу архитектуре у Венецији унутар црногорског павиљона, који су посјетили и представници Општине Херцег Нови.

Овогодишња тема Бијенала је "Радионица будућности."

Марловићева посебна визија истински промовише Херцег Нови као изузетно значајан град на културно-историјском и архитектонском хоризонту.

"Радујем се што је црногорски павиљон привукао много посјетилаца, посебно студената. Недавно су нас посјетили студенти из Хрватске, а њихов утисак је био да су радови из црногорског павиљона најквалитетнији на Бијеналу. Уз то, поносан сам да сам са своја три рада лично одабрао да презентујем наш град, односно Херцег Нови", казао је Марловић и захвалио кустосу Зорану Лазовићу на препознавању његовог рада и труда да се херцегновска архитектура подигне на виши ниво.
Појашњава да је тема бијенала била фокусирана на локалну традицију и преиспитивање локалне вриједности, контекста, градитељске и природне баштине кроз нову перспективу. Марловић је бирао двије теме из градитељске и једну из природне баштине, акцентујући важност Старог града.
“Прва тема је тврђава Мезалуна за коју је нужно да се обнови, не на било који начин већ савременом методологијом гдје можемо да рехабилитујемо аутентичност. Тема другог рада је Рехабилитација историјског профила западног прочеља Херцег Новог, нешто што је најмонументалније у нашег граду, а градњом у подграђу полако почиње покривање читљивости његовог нултог слоја. Зато га је потребно његовати и на адекватан начин третирати јер је он суштинска вриједност и посебност Херцег Новог у односу на друге црногорске градове. Трећи је природна баштина и мјесто за које сам процијенио да је природа створила архитектуру, један геоморфолошки феномен а то је љути крш испод Борића гдје сам понудио како да се тај простори афирмише и постане један од брендова Херцег Новог или херцегновског залеђа”, објаснио је Марловић.
Црногорски павиљон, отворен у мају ове године, привукао је бројне посјетиоце, што потврђује и домаћин Марица Петковић.

"Посјетиоци долазе, неки случајно, неки намјерно и изузетно позитивно реагују на изложбу. Многи посебно хвале реновирање које је спроведено прије постављања изложбе", рекла је Петковић.

Делегација Општине Херцег Нови посјетила је црногорски павиљон, а предсједник Стеван Катић изразио је задовољство што архитекта и конзерватор Марловић учествује на овом Бијеналу.

"Марловићеви радови су веома занимљиви и интересантни. Посјетиоци из цијелог свијета који долазе у Венецију имају прилику да сазнају нешто ново о Црној Гори, а тиме и о Херцег Новом. Наш град има богату историју и културно насљеђе и сви пројекти представљени на Бијеналу дају наду за будућност. Надам се да ће се многи од њих реализовати. Херцег Нови је град који може и треба да покаже све љепоте које има", рекао је Катић.

У делегацији Општине Херцег Нови, уз предсједника Катића, били су и потпредсједник Мирко Мустур, директор Агенције за изградњу и развој Александар Ковачевић и одборник Јован Суботић.