HNTBsporazum2023У склопу програма поводом прославе Дана ослобођења Херцег Новог „Херцег међу градовима“, синоћ је уприличена свечаност потписивања Споразума о сарадњи и братимљењу са Градом Требињем.

Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић истакао је да је ово потврда вјековног пријатељског и братског односа два града и јаких веза међу њиховим грађанима још од оснивања Херцег Новог и Требиња па на даље у времену када су Тврдошки монаси нашли уточиште у манастиру Савина и почели да га обнављају, до данас када су укинуте наплатне рампе и очекује се спајање граничних прелаза како би учинили ближом раздаљину међу грађанима.
“Свјесни смо богатства заједништва и развоја уз подршку пријатеља и првих комшија, зато овај споразум видимо као још чвршће обећање да ћемо једни другима бити подршка зарад бољитка и просперитета садашњих и будућих генерација. Требиње може бити наш ослонац за заједничке пројекте у области водопривреде, а сегмент у којем увијек има потенцијала за напредак је и туризам. Наши најбројнији гости су из Требиња и региона, па и то говори да се у Херцег Новом осјећају угодно и добродошло,” истакао је Катић.
Катић је указао на то да су Требиње и Херцег Нови већ реализовали низ заједничких пројеката, посебно у области повезивања служби заштите, али и културе и спорта.
“Овом приликом изражавам захвалност за подршку коју смо добили и ваш допринос за фантастичну организацију Јадранових ватерполо утакмица Лиге шампиона на базену у Требињу, док чекамо изградњу нашег олимпијског базена у Херцег Новом. Учинили сте да се осјетимо добродошли, а регионом је одјекнула прича о ватерполо спектаклу у којем су на трибинама заједно Новљани, Требињци и сви остали који подржавају и бодре наш Јадран,” додао је предсједник Општине Херцег Нови.

Челни људи два сусједна града сагласни су да је потписивање Споразума знак спремности за бољу прекограничну сарадњу, прилика да се ријеше проблеми које становници ових градова дијеле, да се подстакну друштвени и економски развој, као и да шире идеје и вриједности слоге, солидарности и сарадње, увјерени да им је будућност заједничка.
“Требиње и Херцег Нови су одувијек имали добру сарадњу, а о сарадњи грађана наша два града не треба додатно говорити. Вјерујем и знам да тек предстоје значајнији кораци у различитим областима дјеловања између наша два града, а наша заједничка спремност за сарадњу Требиња и Херцег Новог никада се није прекидала кроз историју. Та заједничка нит траје вијековима и немогуће је прекинути, јер ми добро знамо ко смо, а морамо да радимо тако да нас по дјелима не забораве генерације које тек долазе,” казао је градоначелник града Требиња, Мирко Ћурић.
Након потписивања Споразума о сарадњи и братимљењу предсједник Општине Херцег Нови и градоначелник Града Требиња размијенили су симбиличне, али културолошки изузетно вриједне дарове који добро приказују вриједности које ова два града баштине.
Сјајна културна сарадња Херцег Новог и Требиња била је видљива и у наставку програма, на концерту КУД Слога Ђеновић када су се представила и културно умјетничка друштва – пријатељи Херцег Новог и КУД Слога: ГКУД „Алат“ Требиње, КУД „Текстилац“ Бијело Поље и КУД „Бихор“ Петњица. Многобројни посјетиоци су уживали у разноврсним играма, љепоти традиције, таленту и вјештинама које су показали како домаћини, тако и гости.
Пред почетак наступа, минутом ћутања посебна почаст је одата прерано преминулом херцегновском академском сликару, Војиславу Воју Килибарди, којем су организатори испред Општине Херцег Нови и посветили синоћњи концерт.