skupstina SK27122023

На 17. редовној сједници СО Херцег-Нови, одборници су, са  21 гласом за, четири против и једним уздржаним, усвојили Буџет за 2024. годину пројектован на рекордних 29,123 милиона еура, што је за 4,5 милиона више него ове године.

Предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић истакао је да је Буџет за 2024. рекордан односно историјски у односу на све досадашње уназад 30 година.

„До овог износа није било лако доћи. Приходи се не би удуплали у односу на 2017. годину да није било великог рада и жестокоог труда свих нас као и Управе локалних јавних прихода, који смо на тај начин створили повољан амбијент за долазак бројних инвеститора који су уложили у Херцег Нови због чега имамо оволики приход од пореза на непокретности. Имамо значајан раст прихода од пореза на непокретности кроз јаки инвестициони моменат и изградњу Херцег-Новог па умјесто око 3 милиона колико је износио буџет 2017. сада имамо преко 12 милиона по овом основу. Ова ставка показује и колико је Херцег-Нови инвестиционо интересантан“, казао је предсједник Катић.

Додао је да је капитални буџет у односу на 2016/17. годину десет пута већи, што значи да је ријеч о развојном, а не потрошачком буџету.

„За 2024. годину планиран је капитални буџет од преко 11 милиона еура, док је он 2016. износио 800 000, а 2017. године 1,2 милиона. То доказује да све посматрамо са развојног аспекта, а не потрошачког. До 2020. године Херцег Нови је био потпуно заборављен и тек послије тога успјевамо да кандидујемо и остваримо права на њихову реализацију из капиталног буџета државе“, казао је предсједник и додао да би Буџет био још већи да није дуговања великих компанија која не могу да измире обавезе већ годинама.

Како је појаснио, није дошло до повећања средстава за зараде већ је у примјени нови грански колективни уговор, а када је ријеч о трансферима за предузећа, у тим износима су приказани и капитални издаци који значе улагање у осавремењавање опреме и подизање квалитета услуга.

Усвојен је и амандман којим ће бити обезбијеђена средства за плаћање боравка другог дјетета у предшколској установи и то преусмјеравањем износа од 15 000 еура из издатака за подршку раду вјерским заједницама у дио који се односи на издатке за подршку раду васпитно-образовних установа. Тиме се обезбјеђују почетна средства, док ће у наредном периоду тачан износ бити одређен одлуком која ће бити усвојена на Скупштини.

Буџетски документ за 2024. годину је по много чему без преседана у односу на претходне године, казао је у и ме предлагача директор Управе локалних јавних прихода Милован Баждар и оцијенио да буџет показује стабилност, добру ликвидност и константан раст.

„На рачун инфлације дошло је до пораста за фискалне приходе, добра туристичка сезона и тржишна коњуктура у сегменту промета непокретности изузетно добра па нам то кроз уступљене приходе доноси значајне приливе. Свакако треба нагласити и интерне факторе који су томе допринијели а то је политика извршних функција под руководством предсједника Општине гдје се крајње рационално жељело издвајати за текуће издатке и износе 27%, знатно ниже него ранијих година, док су трансфери за 30% виши“, истакао је Баждар.

Највећа ставка у приходима планирана је од пореза на непокретности 10,7 милиона еура, од пореза на промет непокретности предвиђено је 3,4 милиона, порез на доходак физичких лица пројектован је на 3,918 милиона, а прирез порезу на доходак физичких лица 1,1 милион еура. Планирани приход од локалних комуналних, административних и туристичке таксе је 700. 000 еура. Од продаје имовине и од закупа планирано је 210.000 еура, уступљени приходи пројектовани су на  7,318 милиона, дотације 450.000, док су пренијета средства из претходне године 2,5 милиона еура. Општина не планира да се кредитно задужује у наредној години.

Оперативни буџет планиран је на 17,788 милиона еура, а капитални  на 11,335 милиона. У наредној години планирана је реконструкција  Његошеве (од парка Св. Леополда до Рудника) за шта ће бити издвојено 1,3 милиона еура, за реконструкцију и санацију локалне путне мреже, шеталишта и комуналне инфраструктуре планирано је 1,95 милиона, за изградњу и реконструкцију тротоара 200.000, исто толико за изградњу и санацију јавне расвјете, док је за финансирање пројекта водоснадбијевања и одвођења отпадних вода предвиђено милион еура,  за улагања у водоводну и канализациону инфраструктуру 1,5 милиона, а за завршетак постројења за пречишћавање отпадних вода 1,2 милиона еура. За унапређење протока саобраћаја предвиђено је 250.000 еура, а за набавку видео надзора 150.000 еура. За завршетак пасареле у Зеленици опредјељено је 85.000 еура, планирана је пасарела код Топљанских степеница за чију изградњу ће бити издвојено 100.000 еура, док је за гаражу у Мељинама предвиђено 250.000 еура.

Подсјећамо овогодишњи буџет ребалансом је повећан скоро три милиона и износи 24.632.000 еура.