MimozaNSL131244Херцег Нови отвара врата за 55. Празник мимозе који ће бити одржан од 15. фебруара до 3. марта. Под слоганом „За све гуште”, ова јединствена манифестација и карневалска светковина у част цвијета, забаве и дружења, свечано ће бити отворена у петак, 16. фебруара поворком кроз град и концертом једне од највећих регионалних звијезда, Халида Бешлића.

Дан раније, 15. фебруара, Абрумаћемо од Игала па дуж цијеле ривијере и на традиционалан начин позвати све на фешту. Долазак поворке машкара у Парк Боке означиће почетак журке уз концерт бенда Трио гушти.
Свечано отварање у петак, 16. фебруара почеће подизањем заставе Празника мимозе на симболу града – Тори, а у 19.30 кренуће поворка Градске музике и Мјесне музике Ђеновић, мажоретки и тромбоњера од Трга Николе Ђурковића до платоа испред бившег хотела „Игало“ гдје ће бити уприличена церемонија отварања и предаја кључева града Капу Мимозиног карневала. До тада атмосферу ће „угријати“ регионално популаран бенд Тешка индустрија чији концерт у Игалу почиње у 18:30 часова, док ће концерт Халида Бешлића почети у 21.30 часова.
Деценијама уназад, најпопуларнији програм Празника мимозе је пучка фешта уз море – Берба мимозе, која окупи на десетине хиљада посјетилаца.
Програм ће у суботу, 17. фебруара, почети дефилеом новских мажоретки, Градске музике, Мјесне музике Ђеновић и тромбоњера, од просторија Мјесне заједнице Кумбор, кроз Ђеновиће, до Дома културе у Баошићима, уз културно-умјетнички и забавни програм у сваком мјесту. Традиционално, домаћице из Ђеновића и Баошића служиће посјетиоцима рибу и вино на више пунктова.
Истог дана, у вечерњим часовима, у Институту „Др Симо Милошевић“ биће организован маскенбал који ће наступом отворити новске мажоретке и Градска музика. У салу ће потом ући маске, а њих и госте забављаће локални бенд Eксодуси као и Инспирација бенд. За креативне маске улаз је бесплатан, а за најбоље је обезбијеђен веома богат фонд робних и новчаних награда.
За све оне који се те вечери одлуче за журку на отвореном, у Парку Бока очекује концерт Индире Левак (некадашња Колонија), уз клизалиште, ледени тобоган и остале пратеће садржаје.
Празник мимозе је немогуће започети без традиционалне Изложбе цвијећа која ће и ове године трајати три дана, од петка до недеље (16-18. фебруар) у Првој фази Института „Др Симо Милошевић“ и окупити преко 40 излагаче из земље и региона. У петак и суботу, (16. и 17. фебруар) у Лазуре хотел и марина биће уприличен Салон вина.
Недеља, 18. фебруар, резервисана је за први програм посвећен пријатељима у оквиру Дана Херцеговне, док ће Дани Београда бити одржани 28. и 29. фебруара, субота и недеља
Током прве седмице 55. Празника мимозе, очекује нас концерт КУД Слога са пријатељима у понедељак, 19. фебруара, док је позоришна представа „Било једном на Брионима“ на репертоару у сриједу, 21. фебруара.
Све то је увертира за други викенд највеће феште на Јадрану која у петак, 23. фебруара доноси програм Отворена улица – фешта на Шкверу уз рибу, вино и клапу Стари капетан. Суботу, 24. фебруар отвара „Бокешко јутро“ у Парку Бока и прилика да се прикаже гастро понуда Боке. Настављамо уз највеселију и најслађу дјечију Цвијетну поворку од платоа испред зграде Општине ХН у 14.00 часова до централног градског трга. Вече (24. фебруар) ће донијети концерт регионалне звијезде Светлане Цеце Ражнатовић на платоу испред бившег хотела Игало од 21.00 час.
Јединствена спортско забавна манифестација у Црној Гори, која привуче велики број учесника је Каротрц, трка карића, а на програму је у недељу, 25. фебруара од Рудника до Шквера. Тог дана, у поподневним сатима, биће приређен и дјечији маскенбал у Институту „Др Симо Милошевић“.
Најмлађи ће уживати у позоришној представи Градског позоришта Подгорица „Чаробњак из Оза“ у понедељак, 26. фебруара, а дан касније концерт ће у Дворани Парк одржати проф. Босиљка Кулишић.
У самој завршници 55. Празника мимозе мјештане и госте, али и чланове карневалских група из градова региона и Европе, очекује Маскенбал на отвореном у Парку Бока у петак, 1. марта. Концерт ће одржати група која је повратком на сцену донијела невјероватну енергију и забаву – Тап 011.
Суботу, 2. марта, започињемо још једном јединственом и веома атрактивном манифестацијом – Турнир у пицигину у Портоновом. Истог дана у центру града одржаће се Фешта од наранџе, а поподневни сати доносе карневалски дух више десетина маскираних група на VII Међународном карневалу. Поворка креће са главног градског трга у 18.00 часова ка платоу у Игалу гдје ће се представити кореографијама. Услиједиће суђење Карневалу којег Новљани симболично криве за све недаће у претходној години, а потом и спаљивање на мулу у Игалу. Уз церемонију свечаног затварања, на сцену ће ступити група која деценијама траје и подједнако остаје омиљена код млађе и старије публике – Прљаво казалиште. Недеља доноси турнир у трешети и бришкули када ће се одмјерити најбољи тимови у игрању популарних карташких игара, опет традиционалних за подручје Боке.
Парк Бока биће и током 55. Празника мимозе мјесто дружења, забаве, добре музике. Уз клизалиште које је свакодневно доступно од 10.00 до 22.00 часа, од 14. фебруара биће у функцији и велики ледени тобоган. За најмлађе посјетиоце сваке вечери ће, од 14. до 23. фебруара, бити организован богат забавни програм попут избора најмаштовитијег шешира, ледени дан, најбржи спуст, „највеселије лице”......
Посјетиоце 55. Празника мимозе очекује више од 50 музичких, гастро, културних, дјечијих и спортских програма „За све гуште“ од 15. фебруара до 3. марта.
Организатори су Општина Херцег Нови, Туристичка организација Херцег Нови и Јавна установа културе Херцег фест.