Posjeta200524nslКонзул Румуније у Црној Гори, Раду Горинциои и представник румунске компаније Урбио, Мариус Хуминиуц боравили су данас у посјети Општини Херцег Нови, гдје су са потпредсједником Мирком Мустуром и менаџером Општине, Душаном Вукићем и сарадницима разговарали о сарадњи која ће услиједити у наредном периоду.

Према ријечима потпредсједника Мустура, на данашњем састанку се разговарало о повезивању Херцег Новог и румунског града Арада, али и могућности сарадње на пољу ИТ сектора и области примјене „smart city“ технологија (технологије „паметних“ градова, улична освјетљења, обновљиви извори енергије).
Конзул Горинциои је изразио задовољство пријемом, те најавио посјету румунских компанија и привредника Херцег Новом и Црној Гори током наредних мјесеци.
Posjeta200524Како је након састанка истакнуто, повезница Херцег Новог и Арада је Кирил Цвјетковић, који је крај живота и дочекао у Румунији. Кирил Цвјетковић је рођен 1791. године у знаменитој фамилији баошићког пароха Симеона Цвјетковића, а крштен је у Цркви Светог оца Николаја у Баошићу, именом Константин. Упокојио се у Бездину, 28. септембра 1857. године, а сахрањен је сутрадан при манастирској цркви, гдје и данс почивају његови земни остаци.
Састанак је одржан на иницијативу државног секретара у Министарству туризма, екологије, орџивог развоја и развоја сјевера, Ненада Витомировића, који је док је обављао функцију секретара за туризам, економски развој и инвестиције у Општини Херцег Нови остварио прве кораке на повезивању Арада и Херцег Новог. Састанку је присуствовала и секретарка за друштвене дјелатности и међународну сарадњу, Мила Петијевић.