LitijaNSL140624У цркви Светога Вазнесења Господњег на Топлој прослављена је храмовска слава – Спасовдан.

Литургију је служио игуман манастира Стањевићи Јефрем са херцегновским свештенством, а саборној прослави присуствовали су предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, потпредсједници Општине Милош Коњевић и Мирко Мустур са сарадницима, као и конзул Републике Србије у ХН, Мићо Роговић. Обиљежавање славе завршено је традиционалном литијом која је у вечерњим сатима ношена кроз град, а коју је предводио владика Захумско херцеговачки и приморски Димитрије.
Спасење од смрти, васкрсење и вазнесење су темељ хришћанске вјере, казао је игуман Јефрем у бесједи и појаснио значај овог празника у народу названог Спасовдан. Како је истакао, сјећање на Вазнесење Господње траје већ трећи миленијума, а сјећање у цркви божијој представља и садашњост и будућност.
„Сваки наш доживљај у земаљском животу можемо доживјети у пуноћи присуства божијег, ако се будемо служили сјећањима као што се служимо сјећањима из наших живота. Сјећамо се свих оних грађана Херцег Новог и узносимо молитве за њихово здравље и спасење, за мир у породици, сваки берићет у дому и роду. На дан када слави овај храм, сјећамо се и оних дивних Новљана који су били приложници, трудбеници који су одвајали од својих уста и дома зараду, и они на галијама и пастири, пољопривредници, рибари, да бисмо ми данас, њихови потомци били у овако дивном и величанственом храму“, истакао је између осталог игуман Јефрем и захвалио предсједнику Катићу што је увијек отвореног срца за подршку и разумијевање црквеној мисији.
Храм Светог Спаса памти тровјековну историју и са манастиром Савина дао је посебан печат обликовању лица града и његове душе, истакао је старјешина храма, протојереј ставрофор Радомир Никчевић.
„Сви се питају какав је то град Херцег Нови у којем сви живе као породица, шта је то је обликовало његову душу? Овај храм је оставио велики печат на формирање и душу града, он је кључ. И није случајно да је међу старјешинама овог храма у исто вријеме био настојатељ манастира Савина - Јосип Троповић код којег је владика Његош учио школу.
Подсјетио је на период Топалске комунитади као претече савремене градске управе и блиске сарадње коју су гајили са грађанима, што је настављено до данас јер садашња градска управа живи једнодушно са својим становништвом.
„Због тога ми имамо такву градску управу, овај храм и светиње овог града не дају да буду другачији. Нигдје то није случај у Црној Гори нити било гдје друго. Зато са правом овај град једини носи орден Светога Саве првог реда“, казао је Никчевић.

Вечерњој служби, а потом и литији која је ношена ка цркви Светог Преображења, присуствовали су предсједник Општине Стеван Катић, потпредсједници Милош Коњевић и Мирко Мустур, потпредсједник Владе Момо Копривица и предсједник Скупштине Никшић, Немања Вуковић.
Владика Димитрије у бесједи је поручио да је Христос све што је урадио, урадио ради људи и њиховог спасења.
„Изашао је са небеских висина и дошао нам у сусрет, нама људима и постао један од нас. Постао је наш сабрат, учитељ првосвештеник, служитељ, слуга, ђакон. Он је првјенац свега у цркви и свега у спасењу нашем. Пошто нам је изашао у сусрет, спустио се са небеских висина, он је исто тако ту нашу природу, све наше сем гријеха, узнио на небеса. Овај храм је посвећен Преображењу, а данас славимо Свето Вазнесење Господње, све у Христовом домостроју, укључујући и Вазнесење ради нашега спасења, ради нашег преображења не би ли се та благодат Божија, коју је Господ оставио у цркви својој, дотакла наших срдаца, љубави, вјере, не би ли се отворили као цвијет, не би ли нешто од те благодети и те силе преобразило наше животе“, казао је владика Димитрије.
Предсједник Општине, Стеван Катић казао је да је ова литија наставак оних величанствених литија које су покренуте 2020. године „када смо бранили наше светиње, а потом и потписали уговор са СПЦ и ставили тачку на то питање“.
„Зато и данас можемо слободно и безбрижно да са вјером и благодатом прошетамо не само кроз Херцег Нови, него све градове Црне Горе. Позивам вас да се и у наредном периоду окупљамо око наших храмова, светиња, не само за овај велики празник Спасовдан, који ми у Херцег Новом прослављамо вијековима уназад, него и за све остале празнике“, казао је предсједник Катић.
Поводом прославе Спасовдана уприличен је и културни програм.