SetalisteNSL160724Као дио низа активности којима је 13. јул – Дан државности обиљежен у Херцег Новом, свечано је отворена реконструисана Обала Николе Ковачевића - дионица шеталишта од Титове виле до Галеба у Игалу.

Значај завршетка овог капиталног пројекта препознали су представници државних и локалних институција, док су пресијецањем врпце предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и представница Управе за капиталне пројекте, Бојана Митрић отворили овај реконструисани дио шеталишта.
Предсједник Општине Стеван Катић подсјетио је да су Игало и Херцег Нови на ову реконструкцију чекали више од 50 година и напоменуо да ниједан проблем не може чекати пет деценија на своје рјешавање.
“Као и на многим другим примјерима гдје су други запели или стали, ми смо реаговали и учинили све у нашој моћи да ствари покренемо са мртве тачке. Проактивним дјеловањем омогућили смо да Херцег Нови више не буде мјесто које ће држава заобилазити по питању инвестиција, али и свог генералног односа”, истакао је он.
Како је нагласио, траса дуга око 1,4 км, у цијелости је поплочана квалитетним бехатон плочама, постављена је нова водоводна, канализациона, хидрантска и атмосферска мрежа, постављена је и комплетно нова јавна расвјета, нова ограда, посађени тамариси и палме.
“Сигуран сам да је ово највеће улагање у реконструкцију шеталишта кроз само један пројекат, још од његове изградње, односно завршетка ускотрачне жељезничке пруге почетком прошлога вијека, која је након њеног укидања претворена у једно од најљепших пјешачких зона на Јадрану”, рекао је он и најавио реконструкцију другог дијела шеталишта, од хотела Плажа до Мељина, у сарадњи са Морским добром, која је планирана за септембар.
“Уређењем те дионице, Херцег Нови ће први пут добити комплетно сређено шеталиште од Игала до Мељина. Укупна улагања у ове двије дионице износиће преко 5 милиона еура, што представља рекорд, али наше шеталиште и Херцег Нови то заслужују”, поручио је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.
Катић се посебно захвалио некадашњем директору Управе јавних радова Бору Лучићу, који је за вријеме свог пословног трајања успио ставити Херцег Нови високо на листи градова којима су потребне инвестиције већих вриједности.
„Управа јавних радова сада има око 15 великих пројеката у Херцег Новом који се реализују, почели су полако да се завршавају један по један. Изградња аутобуске станице и многи други пројекти који се тренутно раде и који ће у сљедећем периоду бити завршавани побољшаће туристичку слику овог града, олакшати свима нама који живимо у овом граду, уљепшати живот, а омогућити гостима који овдје долазе да уживају у нечем новом и љепшем. Влада је напокон препознала потребу и обавезу да улаже у овај град и сада присуствујемо резултатима те помоћи,“ навео је Лучић.
На значај који ће шеталиште у Игалу имати како за локално становништво, али и туристе указао је и потпредсједник Општине Херцег Нови Милош Коњевић, те је подсјетио да је поменути пројекат започет још 2017. године.
“Јако сам задовољан реконтруисаним дијелом шеталишта, ово је нешто што ће умногоме значити како грађанима Херцег Новог тако и свим туристима који посјете наш град. Уз реконструкцију и другог дијела шеталишта мислим да ћемо добити један дио града који ће бити на понос свих нас”, поручио је он.

Како је истакао секретар Секретаријата за комуналне дјелатности, Василије Сеферовић новост на овом шеталишту су потапајући стубићи којима ће саобраћање бити ограничен на период од 6 до 10 сати, те ће након тога аутомобилима моћи да уђу само резиденти, они који имају пребивалиште и сопствену гаражу или двориште тако да возило не остаје паркирано на шеталишту.
„У наредном периоду у плану је и рјешавање паркинга у насељима Гомила и Топла која имају заиста велики проблем са паркинг мјестима, тако да смо у припреми пројектне документације и надам се да ћемо у току сљедеће године и те проблеме ријешити,“ најавио је Сеферовић.
Да овим пројектима Херцег Нови добија ново рухо сматра и Александар Ковачевић из Агенције за изградњу и развој Херцег Новог.
„Боримо се да као Агенција будемо у служби грађана и струке и да све на чему радимо има сврсисходност и квалитет који је неопходан да се дичимо тиме. Ми се трудимо да квалитет не трпи наспрам неких жеља и корекција које су се дешавале на шеталишту. Имали смо блиц расправу међу грађанима да ли на шеталишту да буду палме или тамариси. Некако се створио консензус да овај дрворед буду палме,“ казао је Ковачевић.
Програм су дефилеом дуж шеталишта отворили Градска музика ХН и мажоретке.
Аутори фотографија: Вук Илић, Елена Шмакова и Медиабиро.