00evropskedrzaveУ оквиру 14. Конференције предсједника парламената малих европских држава, предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, уприличио је радну вечеру за домаћина, предсједника Скупштине Црне Горе Алексу Бечића и госте, највише стране делегације.

Радној вечери ,,Привредне коморе као покретачи економске сарадње малих европских земаља“, присуствовали су и  министар економског развоја Јаков Милатовић и в.д. предсједница Привредне коморе Црне Горе Нина Дракић.
Поздравивши присутне предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић је изразио очекивање да ће и овакав вид неформалног окупљања имати исти успјех, као и данашњи радни дио, те захвалио предсједнику Скупштине Алекси Бечићу на одабиру Херцег Новог као града - домаћина Конференције.
Уз констатацију да је Херцег Нови мало мјесто са свега 33 000 становника, предсједник Општине је нагласио да овај приморски град располаже значајаним туристичким потенцијалима, те указао и на специфичност Херцег Новог, кога на туристичкој мапи издваја и развијени здравствени туризам. Он је у том констекту нагласио да је ,,Институт др Симо Милошевић“ бренд, који годинама уназад привлачи велики број корисника из цијелог свијета“.
Указујући на потенцијале Црне Горе као медитеранске земље, чија економија у великој мјери зависи од туризма, министар економског развоја Јаков Милатовић се осврнуо на незавидне резулате туристичке сезоне остварене током прошле године, те нагласио да је одлукама нове Владе у 2021 години. туризам опорављен ,,што је природно водило снажном економском опоравку, и омогућило доношење сета социјалних рјешења којима је унапријеђен животни стандард“.

Министар Милатовић је оцијенио да Црна Гора, као земља која тежи нултној толеранцији на корупцију, и успоставјању добрих пореских политика, има перспективу да у наредном периоду привуче важне инвеститоре и заокружи претпоставке на путу остварења европске перспективе. Он је указао на значај повезивања економија малих држава, те оцијенио да би управо и земље попут оних које је окупила Конференција, ,,кроз повезивање економија могле да допринесу остварењу европског пута Црне Горе“.
У име гостију домаћину се захвалила потпредсједница парламента Монака и истакла да је Конференција успјела и садржајно и организационо, те пожељела да се у истом саставу окупе наредне године у Монаку.
На Конференцији, која је одржана  од 3. до 5. октобра, учествовали су предсједник Представничког дома Луксембурга Фернанг Етген, предсједница Представничког дома Кипра Анита Деметриоу, предсједник Националног савјета Монака Стефан Валери, предсједница Парламента Андоре Росер Суне Паскует, као и други високи представници парламената Андоре, Монака, Луксембурга, Кипра, Сан Марина и Исланда.