naslovna12102021Поводом обиљежавања 28. октобра, Дана општине и Дана ослобођења, Херцег-Нови је припремио богат програм који ће трајати од 15. октобра до 15. новембра 2021. године. Током наредних мјесец дана у част празника града биће приређене изложбе, представе за дјецу и одрасле, промоције књига и концерти, а централни датум ће бити обиљежен свечаном сједницом Скупштине општине у Дворани Парк.

Свечаности почињу изложбом „Крш у Лубардином пејзажу 2018“ која ће бити отворена у петак, 15. октобра у 19 часова у фоајеу Дворане Парк.

Дан касније, 16. октобра слиједи промоција књиге „Херцег Нови – град монуменеталних тврђава“ аутора Лазара Сеферовића. Почетак програма у Дворани Парк је у 18.30 часова.

Прва од двије представе за дјецу, „Дјечак који је сањао море“ Позоришта лутака у Мостару биће пред новском публиком у понедељак, 18. октобра, у Дворани Парк од 18 часова.

Претпремијера мјузикла „Сан о Боки“ невладине организације „Бруна“ заказана је за 25. октобар, а премијера за 26. октобар на сцени Дворане Парк. Обје вечери програм ће почети у 20 часова.

Изложба „Сјећање на НОБ кроз умјетност и свједочанства“ биће отворена 26. октобра у галерији „Јосип Бепо Бенковић“ у 19 часова. Посјетиоци ће имати прилику да виде поставку одабраних радова из умјетничке и историјске збирке Јавне установе „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“.

Мјесна музика Ђеновић ће поводом празника граду поклонити концерт на платоу испред зграде Општине, 27. октобра од 18 часова.

Свечана сједница поводом Дана општине биће одржана 28. октобра у 11. 30 часова у Дворани Парк. Претходиће јој, традиционално, полагање вијенаца палим борцима на спомен обиљежје код Торе, споменик код манастира Савина и Безметковић, од 09 часова.

danOpstine2021Уочи Дана Херцегновског позоришта, 31.октобра, биће изведен цјеловечерњи програм у Дворани Парк. Разговор на тему „Позориште будућности“, чији је гост директор БИТЕФа Милош Латиновић заказан је 30. октобра од 20 часова. Након тога слиједи мултимедијална презентација екранизоване радио драме „Краљ и каменорезац мултимедијално: пројекција и изложба“, урађена у сарадњи Херцегновског позоришта, Радио-телевизије Херцег Нови и ликовног умјетника Николе Ћурчина.

Прва од двије позоришне представе за одрасле, „Ифигенија (у Аулиди)“ биће играна на сцени Дворане Парк 31. октобра у 20 часова. Представа је копродукција Културног центра Колашин, Културног центра Бијело Поље и Корифеј театра.

Друга представа за одрасле је „Ана Карењина“, коју потписују Драмски студио „Празан простор“ и Краљевско позориште „Зетски дом“. Она је на програму 10. новембра у Дворани Парк, од 18.30 часова.

Откривање спомен обиљежја Јефту Гојковићу биће уприличено 11. новембра у 11 часова. Спомен плоча са медаљонским ликом бившег начелника, који је својим доприносом задужио Херцег Нови, биће постављена на зграду Архива на тргу Белависта, у којој је некада било сједиште Општине.

За 11. новембар заказана је и промоција монографије „50 година клапе Стари капетан“. Програм ће бити одржан у Дворани Парк од 20 часова.

Традиционални концерт Културно-умјетничког друштва „Слога“ из Ђеновића и гостију под називом „Граду у част“ биће одржан 13. новембра у Дворани Парк, са почетком у 19 часова.

Сви програми биће организовани уз поштовање важећих епидемиолошких мјера.

Поред поменутих, у програму обиљежавања Дана општине налазе се и спортска дешавања која су најављена протекле седмице. Ријеч је о пет турнира: трећи Међународни бућарски турнир који је одржан протеклог викенда, десети шаховски турнир „Меморијал Обрад Манојловић“ заказан за 16. октобар, Куп ромбуна „Меморијал Милован Мишко Вујичић“ и кошаркашки турнир ветерана „Граду с љубављу“ 23. октобра и Интернационални карате турнир „Grand Prix Montenegro“ 30. октобра.

Покровитељ свечаности у част 28. октобра је Општина Херцег Нови.