Naslovna14102021Амбасадор Републике Кипар, Димитриос Теофилакту боравио је данас у првој званичној посјети Општини Херцег Нови, гдје је са предсједником Општине Стеваном Катићем и сарадницима разговарао о могућностима сарадње на пољу туризма, културе, транспорта и поморства.

Како се могло чути током састанка, Кипар и Црна Гора дијеле много заједничког - поред културе и туризма, обје земље се усмјерене на улагање у младе људе који су темељ даљег развоја.

Како је истакао амбасадор Теофилакту, ово је његова прва посјета Херцег Новом, а могућности за будућу сарадњу има у разним областима.

-То су области туризма, културе и поморства, са посебним акцентом на сарадњу међу младим људима. Имали смо прилику са градоначелником разговарати и о “twinning” процесу – повезивању Херцег Новог са неким градом са Кипра. У наредном периоду ћемо наставити са практичним корацима и одржати састанак како бисмо имплементирали те идеје и намјере, казао је Теофилакту.

Предсједник Општине, Стеван Катић истакао је да су Кипар и Црна Гора пријатељске државе, а Херцег Нови је као град спреман на све облике међународне и дипломатске сарадње.

-У последње вријеме у Херцег Новом имамо “појачане” дипломатске активности. Прије неких седам дана у нашем граду је боравила и предсједница Парламента Кипра, као и осталих малих држава Европе, у оквиру Конференције предсједника парламената малих европских држава. Такође, данас је у Херцег Новом почео веома важан састанак парламентараца централне и југоисточне Европе, и морам рећи да ми је заиста драго што се послије извјесног времена у већем обиму враћају активности овог типа у Херцег Нови, казао је Катић и истакао да ће у наредном периоду бити покренута иницијатива, не само на државном, већ и на локалном нивоу, како би се успоставила сарадња Херцег Новог и неког града са Кипра.

Након састанка, амбасадор Теофилакту је са предсједником Скупштине општине Херцег Нови, Иваном Отовићем, потпредсједником Општине Мирком Мустуром и менаџером Општине Душаном Вукићем обишао знаменитости Херцег Новог. Посебно позитиван утисак на амбасадора је оставила реконструисана Кућа Ива Андрића, имајући у виду да је и сам обожаватељ дјела познатог нобеловца.