naslovna16102021Бивши радници „Вектра Боке“ данас су шетњом кроз центар Херцег Новог и окупљањем на централном градском тргу још једном позвали надлежне да ријеше проблеме са којима се суочавају од приватизације некадашњег хотелско-туристичког предузећа „Бока“.

Подршку радницима пружили су и челници Општине Херцег Нови: предсједник Стеван Катић, предсједник Скупштине општине Иван Отовић, потпредсједник Мирко Мустур, начелник за друштвене дјелатности и међународну сарадњу Василије Ћуковић и одборници локалног парламента. Окупљању су присуствовали и посланици Скупштине Црне Горе, Тамара Вујовић и Максим Вучинић, који је и предсједник Комисије за праћење и контролу поступка приватизације.

Vektra01Окупљене је у своје лично и у име локалне управе поздравио предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, наглашавајући да је град током протеклих 15 година увијек био подршка радницима „Вектра Боке“ у свим активностима да заштитите своја права од лоших приватизација које су задесиле наш град и у претходном периоду уништиле привреду и туризам.
„Услови за раскид уговора са „Вектра Боком“ стечени су још 2011. године, дакле пуних 10 година је и вас и нас неко држао као таоце, због тога што су они који су владали у претходних 30 година имали своје интересе. Захваљујем вам се што сте били упорни, што сте честим притисцима и кривчним пријавама допринијели да се људи који су гробари херцегновског туризма нађу тамо гдје им је мјесто. Уз ваше активности и залагање смо успјели да дођемо до данашње ситуације која је при крају, видимо да је рјешење да се коначно Привредни суд огласи. Знате да је судство и тужилаштво у Црној Гори посљедња линија одбране претходног режима, тако да се надамо се да ће наредних мјесец коначно и то питање бити разријешено, да ће предсједник суда коначно бити смијењен и да ће бити уведен стечај у „Вектра Боку“, како бисте остварили права“, рекао је Катић. Он је поручио да Влада Црне Горе треба да буде максимално посвећена овом питању и изразио оптимизам да ће оно ускоро бити разријешено и да ће радници остварити своја права.

Предсједник НВО „Бивши радници Вектра Боке“, Ђорђе Рајак указао је на проблеме и немогућност да наплате своја потраживања из радног односа кроз План реорганизације, истичући да дуговања радницима износе око 5,5 милиона еура. Он је казао да Привредни суд већ осам мјесеци одгађа увођење поновног стечаја у „Вектра Боку“, што сматрају покушајем скретања пажње са главних проблема и сумњивим радњама ради даљег отуђивања имовине овог предузећа. Рајак је позвао Специјално државно тужилаштво да стане на крај тренутној ситуацији и престане да „дозвољава да менаџмент ради по старом, а доказало се да је послодавац оштетио предузеће и државу за десетине милиона“.
Присутнима су се обратили и Максим Вучинић, предсједник Комисије за праћење и контролу поступка приватизације у Скупштини Црне Горе и Весна Милошевић, предсједница НВО „Мањински акционари РВИ“.

Вучинић је истакао да је Херцег Нови одавно показао како се бори за право и правду. Он је закључио да радници ХТП „Бока“ морају остати у првом исплатном реду и не смију бити дозвољене малверзације које би ишле на њихову штету, као и да „правда не може бити задовољена док се не испоштују сва потраживања радника и док се држави не намири одштета“.