NasDOpstine28102020Свечаном сједницом Скупштине општине која је први пут одржана у Дому културе у Бијелој, данас је обиљежен Дан ослобођења и Дан општине Херцег Нови, 28. октобар.

Сједници је претходило полагање вијенаца ослободиоцима града на спомен облљежја код Торе, Манастира Савина и на споменик Безметковић, а потом је одржан и дефиле Градске музике и мажоретки кроз Бијелу.

Засиједање је отворио предсједник Скупштине општине Херцег Нови, Никола Самарџић, који је истакао да се ове године обиљежава 76. година од ослобођења града и подсјетио на значај 28. октобра. Он је поздравио све присутне и посебно се захвалио онима који су допринијели уређењу Дома културе у Бијелој и учинили да ова, до скоро оронула сала, данас буде спремна за пријем званица.

Кључни пројекти на којима се већ посвећено ради, а који ће одредити развој Херцег Новог у наредним годинама су изградња прве подземне гараже у центру града, аутобуске станице и путне и водоводне инфраструктуре на Луштици, истакао је предсједник, Општине Стеван Катић.

„Очекујемо да у првој половини 2021. године Херцег Нови добије прву јавну подземну гаражу са око 200 паркинг мјеста и нови трг, на простору испред зграде Општине Херцег Нови. Од самог почетка изградње објекта вриједног око 4 милиона еура, овај пројекат представља потврду да актуелна локална управа има капацитет за реализацију великих инфраструктурних инвестиција.

У наредној години планирамо почетак радова на још једном значајном објекту, изградњи аутобуске станице. Главни пројекат је у завршној фази, након чега ћемо расписати јавни позив за избор извођача радова и, надам се, убрзо након тога ударити камен темељац на локацији у Игалу.

Кључни пројекти за развој града су и изградња путне и водоводне инфраструктуре на Луштици. Након завршетка израде главних пројеката, моћи ћемо да кренемо у расписивање тендера за реализацију ових вишемилионских улагања. Ријеч је о генерацијским пројектима, чији ће ефекат на развој полуострва и квалитет живота на њему бити историјски“, казао је Катић.

Коментаришући активности у периоду између два празника града, које су присутнима представљене кроз видео и билтен, предсједник Општине је истакао да је већ трећу годину главни приоритет руководства локалне управе побољшање квалитета живота за све грађане Херцег Новог.

Он је додао да успјех и напредак не доносе крупне ријечи, већ јасан план, рад и чврста визија, због чега је локална управа усвојила стратешки план развоја града за наредних седам година у којем се налази више од 100 пројеката који јасно осликавају какав Херцег Нови треба да оставимо својој дјеци.

Најавио је и да ће у 2021. години бити отворен нови објекат Дневног центра за дјецу са сметњама и тешкоћама у развоју, те да ће градска управа наставити да успјешно завршава пројекте који служе на част Херцег Новом и на корист његовим грађанима.

„Ако ме питате шта је ове године другачије него икада раније, немам дилеме – Херцег Нови је овог октобра, за разлику од многих прошлих, у држави која је доживјела прву демократску смјену власти и у којој је тријумфовала воља народа. Оптимиста сам да ће снага промјена која је захватила Црну Гору значити боље сјутра за Херцег Нови. Сматрам да уз подршку нове државне власти можемо ријешити бројна питања која већ деценијама гуше развој нашег града, а на државном нивоу није било воље и жеље за бављење тим темама“, истакао је Катић.

Како је рекао, пројекти за чије рјешавање очекују пуно ангажовање и подршку нове Владе Црне Горе су: рјешавање питања приватизације Болнице Мељине и Вектра Боке, децентрализација Морског добра, укидање путарине на путу Мељине-Петијевићи, изградња заобилзанице, изградња школе у Игалу и обнављање у Србини.

„Искрено вјерујем да ће нова Влада коначно прекинути маћехински однос који је држава годинама имала према нашем граду и да Нови више неће бити посматран као послиједња тачка у односу на Подгорицу, већ као прва тачка на вратима Црне Горе ка Европској Унији“, закључио је Катић.

Честитајући још једном празник града, предсједник Општине упутио је следећу поруку: „Наш крајњи циљ је да олакшамо пут онима који долазе послије нас. Желимо да град пет Даница буде град могућности и отворених прилика, град у којем ћемо сви тежити развоју, новим достигнућима и бољем животу. Вјерујемо да ако свако од нас пружи највише од себе, Херцег Нови ће бити најбољи што може бити. Зато радимо са људима, за људе овог града, сада и убудуће.“

Др Живојновић, добитник Октобарске награде: Свјетски стручњак скоро девет деценија непрекидно везан за Херцег Нови

Добитник највећег признања Општине Херцег Нови, Октобарске награде др Реља Живојновић, свјетски је признат офтамолог који је дао значајан допринос озелењавању града.

„Ја сам имао два различита осјећаја кад ми је саопштено да сам добио Октобарску награду. Први осјећај је био да сам био јако зачуђен. Зашто? Ја сам у овом октобру ушао у 90. годину, и у исто тако послије 23 године живота у пензији, одједном дође овако нешто као Октобарска награда. Други осјећај је радост, јер ово није мала ствар, поготово јер долази од града којем сам посветио са одређеним размацима, 85 година“, казао је Живојновић.

Преузимајући признање, др Живојновић се захвалио Општини Херцег Нови, Жирију за додјелу награда, колегама и пријатељима који су га предложили, рођацима и пријатељима, као и бројним суграђанима који су га срели и честитали му на добијеној награди.

Добитница Повеље и звања почасне грађанке Херцег Новог, кошаркашица Ана Дабовић због спортских обавеза у Француској није била у могућности да присуствује свечаној сједници. Присутнима се обратила видео поруком, у којој је израдила захвалност на указаној части. Повељу коју је завриједила за изузетан допринос представљању и промоцији свог града у свијету, умјесто Ане је преузела њена мајка, Невенка Дабовић.

Награду о овогодишњим добитницима донио је Жири у саставу: Весна Милошевић, предсједница, Зоран Кривокапић, Живко Крунић, Ана Дабовић, Зинеида Миљковић, Нада Милосавић, Тања Баћовић, Слободан Радовић и Маја Бакрач.

Топле ријечи и видео поздрави из градова пријатеља и побратима

Сједници је ове године, због актуелне епидемиолошке ситуације присуствовао строго ограничен број званица: конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић, одборници у Скупштини општине, руководиоци органа локалне управе, општинских служби и предузећа, добитници овогодишњих признања, чланови Жирија за додјелу Октобарске награде и Повеље и чланови Савјета за заштиту и развој локалне самоуправе.

Честитке Херцег Новом упутили су државни званичници, градови пријатељи и побратими, као и бројни партнери из јавног, цивилног и приватног сектора.

На сједници је прочитана честитка предсједника Црне Горе, Мила Ђукановића и приказана видео честитка предсједника Скупштине Црне Горе Алексе Бечића.

Топле ријечи и поздрави стигли су и из многих градова пријатеља и побратима Херцег Новог. Приказане су видео честитке челника: Новог Сада (Србија), Бања Луке, Требиња И Вишеграда (Босна и Херцеговина), Крања и Новог Места (Словенија), Битоља (Сјеверна Македонија), Рибинска (Русија), Сенеца (Словачка) и Естереже (Португал).

У умјетничком дијелу програма наступила је новска клапа "Castel Nuovo" која је извела омиљене нумере „Кога то заправо волим у Херцег Новом“ и „Има један град на мору“, а приказан је и спот „Моје скале“ који су професори Музичке школе Херцег Нови посветили своме граду.