Mimozafesta2022Фешта од мимозе, рибе и вина 53. Празника мимозе данас је на херцегновску ривијеру привукла хиљаде посјетилаца.

Фешта је почела дефилеом Градске музике Херцег Нови, Мјесне музике Ђеновић, мажоретки, тромбоњера и кловнова приобалним путем од Кумбора, преко Ђеновића до Баошића. Централна свечаност организована је испред Дома за културу Баошићи, гдје је наступила новска клапа Стари капетан, а потом је услиједио концерт Ненада Кнежевића Кнеза на платоу Дома културе Ђеновић. Бројни домаћи и страни гости уживали су у прелијепом дану, дегустирали рибу и приганице које су припремиле домаћице са ривијере, као и вино и пиво које су обезбиједили традиционални спонзори фестивала, компаније „Плантаже 13. јул“ и „Никшићко пиво – пивара Требјеса“. На бројним мјестима дуж ривијере традиционално су дариване мимозе.
Међу гостима Феште био је и министар за економски развој Јаков Милатовић, који је рекао да је ова прослава једна врста увертире за љетњу сезону.
“Задовољство ми је што сам данас овдје са мојим Новљанима, и што окупио се велики број људи. Имамо посјетиоце из земаља региона, земаља Европа и радује ме ова сјајна атмосфера", поручио је Милатовић. Он је Новљанима честитао Празник мимозе, фестивал "у част цвијета и града који има душу".

Ако се по почетку Празник познаје, вјерујем да ће наш фестивал бити успјешан, казала је директорица ЈУК "Херцег-фест" Гордана Поробић Крцуновић.
Она се осврнула на синоћни концерт Неде Украден, који је, како је казала, окупио велики број посјетилаца и премашио сва очекивања.
“Трг Николе Ђурковића је био препун, као што је и данас Фешта окупила такође велики број љубитеља ове манифестације која траје од самог оснивања Празника мимозе. Вечерас нас очекује велики маскенбал гдје ће госте забављати Горан Каран и Лапсус бенд”, казала је она.
Предсједник Мјесне заједнице Баошићи, Ђуро Цвјетковић, казао је да је Празник мимозе традиција и дух Баошића и херцегновске ривијере, као и цијеле Црне Горе.
“Овај Празник ће оставити добар утисак, с обзиром да га нијесмо имали од 2020.године због епидемилошке ситуације. Срећни смо и задовољни, и могу рећи да нијесмо очекивали оволику посјећеност. Наставићемо да његујемо овај Празник мимозе, како бисмо ту традицију пренијели и на будућа покољења”, казао је он.
Празник мимозе представља нешто посебно и има веома дугу традицију, казао је познати музичар Ненад Кнежевић Кнез. Он се присјетио ранијих Празника мимозе, великих каравана, и истакао задовољство што је опет дио ове манифестације: "Овдје је увијек сјајна атмосфера, и то је нешто што људи воле и на што су навикли. Након годину и по дана паузе у наступима, овај Празник нам је пружио прилику да поново наступамо”.

53. Празник мимозе у Херцег Новом трајаће до половине марта, а припремљено је преко 40 забавних, културних и спортских програма. Комплетан програм можете преузети овдје: https://hercegnovi.me/downloads/Mimoza53.pdf .

Генерални покровитељ Празника мимозе је Општина Херцег Нови, организатор Јавна установа културе „Херцег-фест“, а покровитељ Туристичка организација Херцег Нови.

Спонзори фестивала су: Портонови, Институт Игало, Никшићко пиво – пивара Требјеса, Плантаже 13. јул, Витинка, Блуе лине, Градска кафана, Крушо д.о.о, ЦКБ банка, Сwисслион, Туристичка организација Града Београда, Вериге 65, Кантина 65 и Атера бусинесс суитес. Главни медијски спонзор је Радио-телевизија Херцег Нови, а медијски спонзори: РТЦГ, Прва, Радио Јадран, Радио Тиват, Дан, Херцегнови.цоол, Травел Монтенегро и РТВ Никшић.