NasSlDel25022022У центру Херцег-Новог јутрос је одржана промоција и бесплатна дегустација словеначких гастро производа, као увертира за вечерашњи програм “Пријатељи у гостима”, у оквиру којег ће се на 53. Празнику мимозе представити град-партнер фестивала, Ново Место.

Бројни грађани искористили су прилику да пробају словеначке делиције и разговарају са пријатељима из Новог Места. Њима су се придружили представници два града, међу којима градоначелник Новог Места, Грегор Мацедони, потпредсједник Општине Херцег-Нови, Мирко Мустур, као и амбасадор Републике Словеније у Црној Гори, Грегор Прескер.
Словеначки фоклор ће вечерас представити фолклорно друштво „Крес“, концертом у Дворани Парк од 19 часова, а улаз је слободан. Ово фолклорно друштво из Новог Места постоји дуже од четири деценије, током којих су учествовали на многим манифестацијама и концертима у земљи и иностранству, представљајући словеначку народну традицију. Програм Друштва обухвата пјесме и игре словеначких крајева: Долењске, Беле Крајине, Корошке, Штајерске, Прекмурја, Горичког и Згорњег Посочја.

Дан Новог Места заокружиће „Цвичек party“ - вече виноградара Тршке горе, у Градској кафани од 20 часова. На менију ће се наћи словеначке гастро делиције и Цвичек вина, а за добру атмосферу побринуће се Фолклорно друштво “Крес”, тамбураши Новог Места и клапа “Castel Nuovo”. Резервације за Гастро вече, односно вечеру по цијени од 20 еура можете обавити позивом на број Градске кафане Херцег Нови: +382 68 005 111.
Организатори 53. Празника мимозе су Општина Херцег-Нови, Јавна установа културе „Херцег-фест“ и Туристичка организација Херцег-Нови. Комплетан програм 53. Празника мимозе можете погледати и преузети овдје: 
https://hercegnovi.me/downloads/Mimoza53.pdf