Zastava PVK Jadran podignuta na Toru2022Застава Пливачког-ватерполо клуба Јадран подигнута је данас на Тору, чиме су почели програми у част великог јубилеја, 100 година клуба из Херцег Новог.

Заставу су на кулу која је симбол града подигле Јадранове легенде - најбржа пливачица Југославије из 1959. године Тиа Чамџић Дожић и члан шампионске генерације из 1958. године, најстарији Јадранаш, ватерполиста Борис Чуквас.
„Пуни један вијек клуб са Шквера на најбољи начин представља наш град и носи име Херцег Новог широм свијета. Вођен идејом да носити заставу представља једно од највећих признања у спорту, Херцег Нови од данас са симбола града, тврђаве Тора, као и са зграде Општине, поносно вије обиљежје које траје исто колико и Јадран, од 1922. године“, казао је предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић.
Он је истакао да је овај јубилеј прилика за одавање почасти богатом насљеђу Јадрана, свима онима који су га стварали, као и младима који ће ковати будућност шампиона са Шквера, јер „традиција Јадрана Новљана се тиче“.
„Истицање заставе нашег најтрофејнијег спортског колектива у срцу града, високо над новским зидинама, тврђавама и улицама, симболизује да Јадран јесте нешто заједничко за све Новљанке и Новљане, неодвојиви дио ове заједнице, колектив у чијој традицији су садржане идеје и вриједности које Херцег Нови заступа – заједништво, достојанство, подстицање личног и друштвеног развоја, толеранција и отвореност. Као што Тора вијековима побјеђује вријеме и све промјене које оно носи, нека овај чин подизања заставе буде жеља Јадрану да и он још много стољећа траје и уздиже се до нових побједа, славећи спорт и Херцег Нови“, поручио је Катић.
Присутне Новљане, госте, представнике управе града и клуба, младе спортисткиње и спортисте поздравио је и предсједник ПВК Јадран, Ђуро Марић. Истичући да Јадран јесте „више од спорта“, Марић је подсјетио на историју клуба који је „пропливао кроз седам држава“.
„Јадран је константа, све остало није. Константа је пливалиште на Шкверу и стотине и хиљаде најмлађих Новљана који су кроз ватерполо и пливање учили не само како да се такмиче, него како се достојанствено и племенито живи. Јадран је прави синоним Херцег Новог, цивилизацијски аргумент чије трајање, цијелу стотину година, потврђује његову вриједност“, рекао је Марић.

На тргу који носи име народног хероја Николе Ђурковића, Марић се присјетио чланова клуба који су своје животе положили као припадници Народноослободилачког покрета у Другом свјетском рату, наводећи њихов примјер као доказ „да је Јадран био, а и остао, не само спортски клуб, него и прогресивно и здраво језгро овог града“.
Говорећи о изазовима и недоумицама на које је Јадран наилазио током првих 100 година, Марић је рекао да је увијек преовладала „чињеница квалитета који перманетно означава овај клуб“.
„Над Херцег Новим се данас са старе Торе, Сахат куле која откуцава вијекове граду, вијори застава, или како би стари Новљани рекли бандијер Пливачког и ватерполо клуба Јадран. То је велика почаст за клуб, али и за град. Једно без другога не могу и неће моћи, ни у наредним стотинама година који су пред нама“, закључио је Марић.
Уз подизање заставе, у центру града је уприличена изложба фотографија „Јадранових првих стотину“. Бирајући између 3.200 фотографија које свједоче о богатој традицији, изложбу су осмислили Боро Мрачевић и Миодраг Габо Голубин који брину о архиви клуба, фотографије је селектовао магистар ликовне умјетности Војислав Војо Килибарда, а ријечју их је допунила новинарка и публицисткиња Витка Вујновић.
„Одабраним фотографијама додали смо тек неколико реченица – попут оне да је почетак пливачког и ватерполо клуба 1922. године био попут скока у непознато, али снажно жељено. Све остало што се не да исказати ријечима казују фотографије на којима нису само најуспјешнији Јадранови појединци већ увијек Јадранаши и публика – један клуб и један град, заједно“, казала је Витка Вујновић.
Она је истакла да је процес настанка изложбе био задовољство, занимљиво истраживање и радознало откривање онога што се о Јадрану мање зна. Најавила је и да ће ускоро бити објављена монографија поводом првих 100 година Јадрана, у којој ће се наћи 1500 фотографија из клупске архиве.
„Са тих су нас фотографија снажно дотицале дирљиве поруке прошлог времена, осмјеси које смо гледали мамили су наше, замаси ватерполиста и смјели елегантни скокови су одушевљавали. Достојанство у побједама и истрајност у савладавању препрека постајали су лекција која се без поговора усваја. Вјерујемо да је тако остварен циљ - памтити и онда кад се учини да вријеме све може прекрити велом заборава. Памтити, јер и Јадранових и новских стотину то заслужују“, поручила је Вујновић.
Уз најљепше жеље слављенику, мажоретке и Градска музика Херцег Нови продефиловали су од трга над којим се вијори застава према дијелу улице на којем је постављена изложба, позивајући присутне да погледају фотографије које свједоче о стотину година најтрофејнијег новског спортског колектива.
У част јубилеја, наредних седам дана заставе Јадрана ће, осим са Торе, вијорити и на згради Општине Херцег Нови, Институту Игало и на Градској кафани, у којој је одржана оснивачка скупштина клуба.
Програм обиљежавања 100 година ПВК Јадран биће настављен 08. јула утакмицом „Јадранове легенде“ на Шкверу. Бројни бивши играчи, они који сада наступају за Јадран, многи који су поникли у овом клубу и каријеру наставили широм свијета, као и најмлађи полазници Јадранове ватерполо школе заједно ће наступити у ревијалном мечу, који ће на симболичан начин повезати славну историју и свијетлу будућност овог клуба. Почетак је заказан у 19 часова.

Фото: Вук Илић