KNIANSL270722Након више од пет деценија од када је Андрић последњи пут боравио у Херцег Новом, у дом нобеловца на Топлој враћени су његови лични предмети који су од данас дио сталне поставке „Андрићеве новске стазе, лица и предјели“.

 Допуњену поставку отворио је данас потпредсједник Општине Херцег Нови, Мирко Мустур, истичући задовољство што су у ревитализовано здање стигле „драгоцјености које представљају свједочење о интимном животу нобеловца и његове вољене супруге Милице, њиховом боравку у Херцег Новом и лицима која су их дозвала у овај град“.
У циљу даље афирмације Андрићеве куће, озваничена је сарадња Јавне установе културе Херцег-фест и Задужбине Иве Андрића, протоколом који су потписале директорица Татјана Атељевић и управница, др Маја Радонић. Отварање допуњене поставке и потписивање протокола уприличени су у оквиру манифестације „Иво Андрић – наш савременик“, а поводом 130 година од рођења великог писца.
„Стална поставка Андрићевог дома сада је допуњена оригиналним намјештајем, фотографијама, лулама и пишчевим интимним писмима, а по први пут у овом здању имамо и дјела Милице Бабић, њене костимографске нацрте. У Кући се сада јасније препознаје дух двоје умјетника и сјенка срећног Андрића која постоји у само једном граду, у Херцег Новом“, истакао је потпредсједник Општине, Мирко Мустур.
Како је објаснио, након што је лани отворена стална музејска поставка наставило се са праћењем трагова Андрића и Милице, те тако дошло до експоната који нуде јединствени поглед на њихов живот.
„У име локалне управе желим да се захвалим свима који су допринијели остварењу намјере Општине Херцег Нови и ЈУК Херцег-фест да обогате поставку у ревитализованој Андрићевој кући. Данас са поносом можемо рећи да смо то учинили на начин који ће додатно освијетлити лични живот нобеловца и сваком пролазнику свједочити о томе да је Нови једини град на свијету у којем је Андрић подигао кућу“, казао је Мустур.
Он је честитао потписивање протокола између ЈУК Херцег-фест, која газдује Андрићевом кућом, и Задужбине Иве Андрића, реномиране установе која, по жељи писца, чува његову заоставштину. Како је истакао, ово партнерство ће бити важан основ за организацију програма о Андрићу и његовом дјелу, за „откривање и представљање јавности мање познатих детаља из пишчевог живота“.

Експонати којима је допуњена поставка су Андрићеве личне ствари, Миличини нацрти за костиме за позоришну представу „Охридска легенда“, умјетничке слике, писма, породичне фотографије и дио намјештаја који се налазио у кући за вријеме Ивовог и Миличиног заједничког живота у Новом. Ови предмети недавно су, након провјере и низа договора, откупљени и репарирани, а од данас дио сталне поставке чији су аутори Татјана Корићанац и др Владимир Рогановић.
Поступак набавке поменутих експоната водила је магистар Гордана Поробић Крцуновић, која је, захваљујући се сарадницима, истакла да је терет комплетног оперативног посла око набавке и припреме ове поставке изнијела организаторка у Андрићевој кући, Јована Вујовић, пројекат изложбене поставке урадила кустоскиња Татјана Корићанац, а све уз подршку Општине Херцег Нови и предсједника Стевана Катића.
„Кажу да ствари које користимо упијају нашу енергију, да умију да причају. Експонати који су од данас дио сталне поставке у Андрићевој кући причају о једној епохи, стилу живљења, о заједничком животу два умјетника, Милици и Иву, о њиховој љубави. Овом поставком Андрићев музеј добија аутентичан садржај и постаје, како би то Хајдегер рекао „кућа бића“ или кућа живота“, казала је Поробић Крцуновић.

KNIA270722Она се осврнула на манифестацију уприличену поводом 130 година од рођења нобеловца, истичући да је Андрић „својим стваралаштвом наредан сваком времену које долази и тиме савременик свакој генерацији која долази“. Како је казала, ови програми потврђују да Андрићева кућа у Херцег Новом није само меморијал, већ мјесто сусрета и разговора попут оних које је сам писац овдје водио.
Озваничена сарадња ЈУК Херцег-фест и Задужбине Иве Андрића
Чување и поштовање лика и дјела Ива Андрића представљаће основу сарадње ЈУК Херцег-фест и Задужбине Иве Андрића, истакнуто је поводом потписивања протокола између двије установе.
„Радићемо заједно како би ова Кућа била мјесто сусрета и књижевности, јер, како је Андрић вјеровао, књиге могу да промијене свијет“, поручила је након потписивања директорица Херцег-феста, Татјана Атељевић.
Изражавајући задовољство што се налази на мјесту гдје је Андрић „проводио своје најсрећније и најљепше дане са супругом Милицом Бабић“, управница Задужбине Ива Андрића, Маја Радонић истакла је да је ово свечани дан за двије установе, јер је озваничена и продубљена сарадња покренута крајем прошле године, те још једном потврђена „нераскидива повезаност двије важне тачке везане за живот и стваралаштво нашег нобеловца, а то су Београд и Херцег Нови.“
„Сарадња између Задужбине Иве Андрића и Куће нобеловца Ива Андрића, односно ЈУК Херцег-фест, допринијеће међусобној размјени података и грађе, даљем проучавању пишчевог живота и дјела, а кроз заједничке програме предвиђене овим Протоколом, као и издањима преведених Андрићевих дјела која ће Задужбина даровати библиотеци КНИА, живо Андрићево дјело биће доступно читаоцима који долазе у Херцег Нови из различитих земаља света“, поручила је Радонић.
Говорећи о раду Задужбине која се стара о заштити пишчевог дјела и имена, Радонић је казала да се у архиву ове установе чува Андрићева рукописна заоставштина која броји 118.000 јединица, пописаних и класификованих, а потом и дигитализованих. Задужбина се, између осталог, стара о капиталном пројекту критичког издања дјела Ива Андрића, пружа подршку истраживачима и проучаваоцима Андрићевог дјела и издаје годишњак посвећен тој области, објављује критички приређене пишчеве рукописе и додељује једну од најугледнијих књижевних награда, „Андрићеву награду“.
„Као што је ћуприја у Вишеграду саграђена рукама великих градитеља да траје док је свијета и вијека изнад смарагдне Дрине, уколико јој људска мржња не науди, тако је Андрићево дјело тврђе од тог камена и градитељског подухвата, јер му не може наудити ниједан људски чин. Докле год на свијету постоји и један човјек у којем одзвања и живи Андрићев стваралачки глас, дотле постоји и његово дело“, поручила је Радонић. 

На иницијативу предсједника Управног одбора Задужбине, академика Мира Вуксановића, дарована су Кући нобеловца Ива Андрића вриједна издања: књиге капиталног пројекта Критичког издања дјела Ива Андрића са до сада објављених 17 томова, „Библиографија Иве Андрића од 1911. до 2011. године“ и примјерци годишњака „Задужбине“ који излази под називом „Свеске“.
Манифестација „Иво Андрић – наш савременик“ биће настављена сјутра у Кући нобеловца, програмом „Књижевно поподне са Емсуром Хамзић и Ђорђом Сладојем“, који ће водити књижевник Бранислав Зубовић.