NSL231222Предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић и Врховни рабин Вјерске заједнице Јевреја у Црној Гори, Ари Еделкопф јуче су заједно освијетлили Менору на платоу испред зграде локалне самоуправе, у склопу обиљежавања Хануке - јеврејског празника слободе и свјетлости.

Освјетљавање Ханука Меноре, односно Ханукије, први је пут у Херцег Новом организовано на овај начин, уз присуство представника локалне самоуправе и грађана.
“Свјетлост Меноре нам показује да је наша снага у јединству. Нисмо сви исти, али свако од нас има посебну функцију и мисију у животу. Свако од нас треба да свијетли и сија. Ове године на Хануку, наша заједница је порасла за врло кратко вријеме због ужасног рата. Многи су у Црну Гору стигли из Украјине и Русије. Нека данашње освјетљење Меноре буде посвећено крају овог ужасног рата”, казао је рабин Еделкопф, те захвалио граду Херцег Новом, предсједнику Катићу и градским службама на сарадњи.
Према ријечима предсједника, богато културно и историјско наслијеђе, те вјековно његовање цивилизацијских тековина које се у великој мјери огледају кроз толеранцију и слављење различитости као једног од темеља модерне грађанске црногорске државе –били су аргументи да ова свечаност буде уприличена у Херцег Новом, што нашем граду чини част и задовољство.
“Данас још једном, освјетљавањем Меноре, показујемо да је Херцег Нови град доброте, слободе и отворености, град који различитости прихвата и претвара их у своју снагу – ону која ће бити путоказ свима нама, а поготово млађим генерацијама, како стварати друштво међусобног уважавања и разумијевања, у којем ће свјетлост увијек односити побједу над тамом”, поручио је Катић.

Обичај постављања великих Менора на јавним мјестима у вријеме Хануке у пријестоницама и главним градовима широм свијета, је традиција коју је отпочела глобална међународна организација Хабад Лубавич (Chabad Lubavitch) предвођена рабином Менахем Мендељ Шнерсоном. Шефови држава, премијери, градоначелници и други високи званичници по цијелом свијету придружују се церемонији освјетљавања Меноре за Хануку.