MKnslНакон једне од најтежих година за Херцег Нови коју су обиљежиле борба за очување болнице Мељине и Института Игало, пред нама је нова година пуна великих изазова.

Болницу и Институт сачували су грађани заједно са својом локалном управом и напором свих политичких партија да уједињени дају допринос свом граду. Показали смо да заједно можемо много тога и да, уколико је довољно јак, наш се глас може далеко чути.
Усвајањем буџета за 2023., направљен је први корак ка реализацији свега што је планирано, али борба за праведну расподјелу средстава и улагање у праве пројекте тек предстоји. Значајна сума новца издвојена је за капитални буџет, односно инфраструктурне пројекте. Свјесни смо да у свој град морамо улагати, и да морамо обнављати и градити нову путну инфраструктуру која остаје предуслов сваком даљем развоју. Пажњу смо посветили строгом центру града те ће у наредној години нови изглед имати Његошева улица и Шеталиште Пет Даница, као највећи понос Херцег Новог. За та два пројекта Општина Херцег Нови опредијелила је чак милион и седам стотина хиљада еура. Уз наведени износ и улагања са централног нивоа, планирани износ средстава за улагање у шеталиште биће око пет милиона еура.
Уз путну, планирана су улагања и у водоводну и канализациону инфраструктуру од пола милиона еура, као и четврт милиона за санирање херцегновских степеништа која су симбол града, и најфреквентнија вертикална комуникација у граду. Преко двјеста хиљада еура биће уложено у главни пројекат великог фудбалског центра који је гарант развоја како спорта тако и зимске туристичке понуде.
Снажним иницијативама у домену локалних политика повећали смо буџете за младе, за младе брачне парове, за лица са инвалидитетом, за социјална давања, и помоћ расељеним лицима, те за културу и спорт. Улажемо и у напредне пројекте какви су помоћ микро, малим и средњим предузећима које уз ИТ технологију и креативне индустрије видимо као будућност одрживе економије Херцег Новог. Сјајни резултати које смо постигли кроз међународне пројекте у овој години темељ су за нове успјешне апликације које ћемо реализовати у наступајућој, 2023.
Уз све позитивне искораке које смо направили у смислу планираног буџета, сигурно је да ће нам година пред нама донијети нову борбу и нове напоре да Болницу Мељине и Институт Игало задржимо и унаприједимо, како би били функционални и радили на задовољство свих грађана. Показали смо у претходна три мјесеца да смо итекако спремни за ту борбу, те да смо у могућности да из ње изађемо као побједници.
Храбро и одважно, паметно и новљански, идемо у Нову годину са великим пројектима, великим амбицијама, и жељом да ударимо темеље развоју Херцег Новог као модерног туристичког, културног и економског медитеранског центра.
Нека је свим Новљанкама и Новљанима срећна нова 2023. година, и неке им донесе мир и просперитет.