RekonstrukcijaNSL200123У Игалу код Титове виле почело је извођење радова на реконструкцији Шеталишта Пет Даница.

Ради се о првој фази овог пројекта – дионици од Титове виле до почетка I фазе Института “Др Симо Милошевић”, док ће друга фаза бити изведена након љета и обухватиће трасу од I фазе Института до виле „Галеб“.
Укупна вриједност пројекта износи готово 3,5 милиона еура, а како је током обиласка терена истакао предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић у питању је један од највећих и највриједнијих пројеката на изградњи комуналне инфраструктуре на који Игало чека више од 50 година.
Према његовим ријечима, реализацијом овог пројекта Игало ће добити једну од најквалитетнијих дионица шеталишта, која је уједно и најфреквентнија – предвиђена је изградња нове јавне расвјете, постављање нове атмосферске и фекалне канализације, поплочавање шеталишта, али и један новитет на Шеталишту Пет Даница – постављање електричних “потапајућих стубића” који ће онемогућити колски саобраћај у периоду када није предвиђен за возила без посебне дозволе.
“Њиховом уградњом ће по први пут на шеталишту бити примијењени као ограничење за кретање возила, тако да се више неће моћи улазити возилима на шеталиште, осим у периоду који је одлуком предвиђен за то, и то за возила са посебним дозволама. Наставићемо даље када је у питању реконструкција шеталишта од Мељина до Хотела Плажа. На тај начин ћемо добити комплетно поплочано и уређено шеталиште од Игала до Мељина”, нагласио је предсједник Катић.
Радове су данас обишли и потпредсједник Општине, Мирко Мустур, директор предузећа “Водовод и канализација” Боро Лучић, секретар за комуналне дјелатности Василије Сеферовић, секретар за просторно планирање и изградњу Владислав Велаш, директор Агенције за изградњу и развој Херцег Новог, Александар Ковачевић и сарадници (који ће и вршити надзор над овим пројектом), као и предсједник Мјесне заједнице Игало, Зоран Савковић.

Радове изводи фирма „Briv Construction“ која је као најповољнији понуђач изабрана на тендеру. Уговором је предвиђено да се овај пројекат ради у двије фазе: прва фаза радова од Титове виле до почетка I фазе Института “Др Симо Милошевић” ће бити завршена до 15. маја, односно до почетка љетње туристичке сезоне, док је почетак друге фазе радова предвиђен за 01.10.2023, односно након завршетка љетње туристичке сезоне.
Средства за реконструкцију дијела шеталишта у Игалу опредијељена су капиталним буџетом Владе Црне Горе и Уговором о реализацији потпрограма потписаним између тадашње Управе јавних радова и Општине Херцег Нови. Обавеза Општине била је израда пројектне документације, расписивање тендера за избор извођача и избор надзора. Радови се изводе према главном пројекту који је израдио „Oliver-ing“ д.о.о. Будва, а ревизију је извршио „Диаграм“ д.о.о. Подгорица.