01jedrenjesastanakhnПотписивање Протокола о сарадњи на унапређењу једрења као стратешког спорта у Боки которској било је повод за радни састанак представника Министарства спорта и младих Црне Горе, Општине Херцег Нови и Црногорског једриличарског савеза, који је одржан у Херцег Новом.

О активностима на промоцији једрења и побољшању услова за бављење тим спортом, као и о могућим пројектима у области спорта и омладинске политике, са министром спорта и младих Василијем Лалошевићем, директором Директората за спорт Зораном Јојићем и предсједником Црногорског једриличарског савеза Предрагом Вукчевићем разговарали су предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић, потпредсједник Општине Мирко Мустур, секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало и менаџер локалне управе Душан Вукић.
„Искористили смо потписивање Протокола као прилику да одржимо радни састанак и да се дотакнемо бројних тема везаних за спорт у Херцег Новом, од клубова и инфраструктуре до неких нових предлога, идеја и приче о школском спорту“, казао је потпредсједник Општине, Мирко Мустур. Он је поручио да ће локална управа дати пуну подршку реализацији протокола о унапријеђењу позиције једрења.
Министарство и Црногорски једриличарски савез обавезали су се да ће, у сарадњи са приморским општинама, промовисати и реализовати активности којима је циљ дефинисање једрења као стратешког спорта, те да ће у Протоколу бити посебно истакнута сагласност приморских општина да се једрење уврсти у локална стратешка документа.
„Покушаћемо да овај традиционални спорт у Боки которској укључимо и у школе, те да му дамо онај значај који му апсолутно припада. Да није ништа друго, оно што је урадио Миливој Дукић у Токију када је освојио регату мислим да представља резултат који може да се пореди са било којом медаљом у појединачном спорту са других такмичење, и да је то нешто што је уздигло једриличарски спорт у Црној Гори“, казао је министар Лалошевић.
02jedrenjeministarhnКако је објаснио, Министарство ће одредити стручно лице које ће заједно са Савезом и Општином елаборирати све проблеме и питања како би се креирао прво стратешки оквир, а потом кренуло у реализацију мјера и активности које за циљ имају развој једриличарског спорта, приближавање европским стандардима и квалитетну промоцију црногорских спортиста, наутичких и туристичких потенцијала.
Такође, Црногорски једриличарски савез припремиће предлог Стратегије развоја једрења у Црној Гори, за период који ће бити везан за националну и локалне стратегије развоја спорта у Црној Гори.
„Веома смо задовољни што је једрење препознато као спорт од јавног интереса и изузетног значаја, нарочито за приморске градове. Протокол који смо потписали јер вјетар у леђа, зато што ћемо и административно ући у националне и локалне стратешке планове развоја спорта“, казао је предсједник Црногорског једриличарског савеза, Предраг Вукчевић.