UrgencijaNSL300123Након захтјева за хитно поступање, који је прошлог петка упућен премијеру Дритану Абазовићу, министру здравља Драгославу Шћекићу и министру финансија Александру Дамјановићу, Општина Херцег Нови је данас ургенцијом позвала премијера Абазовића да у што скоријем року организује састанак на којем би прусуствовали он и министри Шћекић и Дамјановић, директор Фонда здравства Црне Горе Вук Кадић, директор Опште болнице у Котору Давор Кумбуровић, те представници херцегновске локалне самоуправе и Болнице Мељине.

Повод за ургенцију је исказано снажно незадовољство радника Бонице због начина на који се кренуло у преузимање Болнице Мељине од стране Опште Болнице Котор и нејасноћа у овом процесу, истакнуто је на јутрошњем састанку представника херцегновске локалне самоуправе и Болнице Мељине.
Како је истакнуто на састанку, у конкурсу за радна мјеста у Болници Мељине, који је расписала Општа болница у Котору, налазе се бројне нелогичности, које указују да је ово прелазно рјешење више пут ка еутаназији болнице, а не њеном спасавању.
Из Болнице су указали да конкурсом није предвиђено 60 постојећих радних мјеста, дакле конкурсом је предвиђено мање запослених него до сада, иако Болници у Мељинама већ недостаје кадар за оптимално фунционисање, док би породилиште у Мељинама било сведено на реаговање само у хитним случајевима. Поручили су да су ово само неки примјери који указују да се питање Болнице Мељине усмјерава у правцу њеног свођења на стационар или гашења, а не спасавања.
На састанку је још једном истакнуто да без Болнице не може бити гарантована квалитетна здравствена заштита грађанима Херцег Новог, због чега је донесен закључак да ће локална управа и радници Болнице бити принуђени да, заједно са грађанима, наставе ванинституционалну борбу за спас ове установе, уколико премијер Абазовић и Влада Црне Горе не покажу озбиљност и ријеше ово питање на начин који ће гарантовати опстанак Болнице у Мељинама и њен прелазак у систем јавног здравства, што подразумијева и преузимање запослених који се годинама боре за Болницу.
Јутрошњем састанку су присуствовали потпредсједници Општине, Мирко Мустур и Милош Коњевић, предсједник Скупштине општине Херцег Нови Иван Отовић, одборник у локалном парламенту Зоран Лазаревић, директорица Болнице Мељине, др Оливера Елез и предсједница Синдиката болнице, Славица Дробњак.