PobunaNSL020223Смотром Бокељске морнарице, полагањем вијенаца у част палим морнарима и почасним плотуном, јуче је у Ђеновићима обиљежено 105 година од Побуне морнара у Боки которској.

Чланови Бокељске морнарице из Херцег Новог, Котора и Тивта предали су рапорт предсједнику Скупштине општине Херцег Нови, Ивану Отовићу, након чега су услиједили поворка коју је маршевима пратила Мјесна музика Ђеновић и полагање вијенаца.
Отовић је ловоров вијенац поставио на спомен плочу на згради Мјесне заједнице Ђеновић, други вијенац су у море спустили Главни администратор Општине Херцег Нови, Ненад Ђорђевић, савјетник генералне конзулке Републике Хрватске у Котору, Златко Кожухар и предсједник херцегновске подружнице Бокељске морнарице, Милорад Нешић. На кућу Вранковића, као мјесто побуне, вијенац је поставио командир одреда Бокељске морнарице – подружнице Херцег Нови, Дејан Вериго.
Поворци чланова Бокељске морнарице и Мјесне музике Ђеновић придружиле су се званице и грађани, а у програму су учествовале и мјештанке Херцег Новог и Котора обучене у бокељску народну ношњу, као и чланови КУД „Слога“ из Ђеновића. Уз Отовића и Ђорђевића, церемонији је у име херцегновске локалне управе присуствовао менаџер Општине, Душан Вукић.
„Овај догађај је значајан, не само за Ђеновиће и за Херцег Нови, него и за шири простор. Тада је у Европи буктио рат, највећи до тада на нашем континенту, а морнари различитих народности ујединили су се и подигли су глас. Позвали су на примирје, послали су једну јединствену поруку пацифизма, и због тога њихова жртва заслужује памћење. Вође побуне су стријељани у Котору и зато је важно да никад не заборавимо да су неки људи у прошлим, тешким временима били спремни да жртвују оно најсветије – свој живот, да бисмо данас живјели у миру. Општина Херцег Нови, Мјесна заједница Ђеновић, као и сви овдје окупљени, цијене њихову жртву и вјерујем да ни будуће генерације неће заборавити да су они положили своје животе за све нас“, поручио је Отовић.
Церемонију обиљежавања годишњице Побуне морнара организовали су Бокељска морнарица – Подружница Херцег Нови и Мјесна заједница Ђеновић. 

Побуна морнара у Боки которској одиграла се 1. фебруара 1918. године, тачно у подне, на бродовима „Sankt Georg” и „Gea”. У том тренутку, Бока је била дио Аустроугарске и због свог стратешког положаја представљала изузетно важну поморску базу. Тога дана, око 6.000 морнара аустроугарске ратне флоте узело је заповједништво у своје руке и истакло црвене заставе на око 40 бродова у заливу, а управо испред Ђеновића је био стациониран највећи број бродова. Побуњени морнари устали су против освајачког рата који су водиле Њемачка и Аустроугарска и против лоших услова живота на ратним бродовима.