NASNMHN08022023

Предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић учествовао је са сарадницима на 9. Конференцији градоначелника одржаној у Новом Месту, у Словенији, на позив жупана тог града, Грегора Мацедонија. Ревитализација и туризам у градским центрима били су централна тема конференције, а сусрет са челницима европских градова из Њемачке, Шпаније, Француске, БИХ и Словеније повод за разговор о тренутним пројектима и могућностима за будућу сарадњу.

Представници градова имали су прилику да дискутују о ревитализацији градских средишта и погледу на културно наслијеђе, његову заштиту и вриједновање кроз призму туризма као важне привредне гране, те да подијеле примјере добре праксе из сопствених средина.

Предсједник Катић захвалио се жупану Мацедонију на позиву и истакао да је учешће Херцег-Новог на конференцији била сјајна прилика за сагледавање идеја и пројеката у овој области, као и за повезивање са потенцијалним међународним партнерима, са којима би могли, кроз заједничке пројекте, ујединити снаге у циљу очувања, вриједновања и унапријеђивања урбаног градског језгра.

Потенцијале и пројекте Херцег-Новог у области ревитализације и туризма у градском центру учесницима конференције је представио секретар за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег-Нови, Ненад Витомировић.

Он је објаснио да је Херцег-Нови прије пет година био у ситуацији да је неопходно хитно реаговати како би оживјели уже језгро града, које је у претходним деценијама остало без значајнијих смјештајних капацитета и било слабо туристички видљиво. Тада је, усвајањем Стратешког плана развоја, Општина дала дуго потребне и неопходне одговоре на питања шта је потребно урадити како би у наредном периоду ревитализовали центар града и поспјешили туризам, казао је Витомировић.

Представљајући активности које су Планом предвиђене кроз шест приоритетних области, он је истакао да је Општина већ реализовала значајне пројекте у циљу рјешавања проблема недостатка паркиралишта у градском језгру, санирала је један од значајних историјских објеката, ради на пројектима ревитализације кула и утврђења, уређења улица и степеништа, као и на стварању повољног пословног окружења за нова улагања у туристичке капацитете тог дијела града. 

Конференцији у Новом Месту присуствовали су, поред представника Херцег-Новог и града домаћина, делегације градова: Buhl и Schkeuditz из Њемачке, Vilafranca del Penedes из Шпаније, Villefranche-sur-Saone из Француске и Приједор из Босне и Херцеговине.