salonvinamimoza2023Салон вина сјајно се уклапа и допуњује 54. Празник мимозе, као фешту која слави љепоту, поручено је на данашњем отварању четвртог издања манифестације посвећене винској култури. У историјском здању хотела Лазуре, бројним посјетиоцима се данас и сјутра представљају излагачи из свих земаља бивше Југославије, као и из Италије, Француске, Шпаније и Португалије, са укупно 45 брендова, односно око 350 различитих етикета.

Салон вина је отворио предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, који је изразио задовољство великим бројем излагача и посјетилаца, квалитетом организације и чињеницом да Салон носи предзнак међународног.
„Број излагача, који је ове године већи него у претходном периоду, говори о томе да је Салон нешто што има будућност и што ће се сигурно усталити у организацији Празника мимозе. Захвалио бих организаторима и свима који су допринијели да имамо величанствен догађај, велики број винара и власника винарија“, казао је Катић.
Почетна идеја Салона вина је промовисати винску културу и омогућити посјетиоцима нешто што немају прилику да пробају сваког дана, навео је извршни директор „Compania de Vinos Montenegro“, Жељко Уљаревић. Како је додао, Салон је данас препознат у региону, толико да би могли да испуне и неколико пута већи простор, али циљ организатора је да имају бирани портфолио излагача и понуду која је другачија.
„Посјетиоци могу да пробају различите године одређених вина, што је добра паралела да упореде систем старења и квалитет тог вина. Могу да се упознају са новим бербама које ће ове године бити расположиве на тржишту, као и нечим што неке винарије експеримантално раде, а што је још у протоколу изласка на тржиште, па имамо петнаестак брендова који су презентовани само овдје“, истакао је извршни директор „Compania de Vinos Montenegro“, Жељко Уљаревић.
Задовољство бројем гостију, одазивом учесника, партнера и пријатеља Салона није крио генерални менаџер хотела Лазуре, Бранко Путник, додавши да је при избору излагача квалитет на првом мјесту.
„Поклопило се лијепо вријеме, да смо на отварању Празника мимозе, да смо дио нечега што је фантастично, а што Општина организује и што је ове године веће него икада прије. Четврти, сада већ традиционални Салон вина заиста у свом том контексту љепоте Херцег Новог, ове обале, окупаности сунцем, мириса зимског цвијета, слави љепоту дивних производа, прије свега вина, а онда и свега осталог, у љепоти амбијента хотела Лазуре“, рекао је Путник.

Уживање у дегустацији употпунила је новска клапа Кастел Нуово звуцима Медитерана. Организатори четвртог Салона вина су „Compania de Vinos Montenegro“ и хотел Лазуре, у сарадњи са Општином Херцег Нови.
Посјетиоце 54. Празника мимозе очекује сјајан провод уз мирис мора и мимоза, наступи регионалних и свјетских музичких звијезда, као и више од 50 музичких, гастро, културних, дјечијих и спортских програма током 16 дана, од 17. фебруара до 04. марта.
Комплетан програм можете погледати на сајту: www.празникмимозе.цом, као и на друштвеним мрежама фестивала: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi и https://www.instagram.com/praznik_mimoze/ 

Фото: Вук Илић