otvaranjemimoze2023hnНаредних петнаестак дана кључеви Херцег Новог су у рукама карневалиста 54. Празника мимозе. Симболичним уручењем кључева града синоћ је и званично означен почетак велике феште, која је отворена поворком од Новог до Игала и сјајним концертом Марије Шерифовић. Према процјенама организатора, отварању Празника мимозе присуствовало је око 15 хиљада посјетилаца.

Програм је започео подизањем заставе Празника мимозе на симбол града, Тору. Услиједио је наступ мажоретки, Градске музике Херцег Нови, Мјесне музике Ђеновић, тромбоњера и кловнова на главном градском тргу. Мимозину поворку повео је Капо од карневала, кроз центар града до Шквера, потом Шеталиштем пет Даница до Игала, заустављајући се неколико пута да пјесмом и плесом поздраве окупљене грађане, који су им узвраћали осмјесима.
Пред пуним платоом хотела “Игало” ређали су се наступи мажоретки, плесног клуба “Диано” и бубњара Драгољуба Ђуричића у саставу Балканска лавина. Фестивал је званично отворио предсједник Општине Херцег Нови, Стеван Катић, уручујући кључеве града Капу од карневала, Мићу Дамјановићу.
“Заиста се радујем што сте по ко зна који пут дошли у оволиком броју, да заједнички прославимо Празник мимозе, као једну од најзначајнијих манифестација на овом дијелу Медитерана у зимском периоду”, казао је Катић поздрављајући суграђане, бројне госте, пријатеље и званице града, којима је пожелио да уживају у Херцег Новом и мимозиној фешти.
“Окупио се велики број људи, као што смо и очекивали. Према неким процјенама око 15 хиљада људи је вечерас овдје на платоу у Игалу. Дефинитивно је почетак Празника мимозе оправдао и превазишао наша очекивања, а очекујемо исто и сјутра током феште у Баошићима, јер у Херцег Новом нема слободних капацитета у отвореним хотелима и смјештајима”, оцијенио је Катић.

Услиједио је концерт Марије Шерифовић, ређали су се хитови које је публика у глас пјевала и пратила аплаузима. Шерифовић је срдачно поздравила бројне госте који су дошли на отварање, изражавајући задовољство позивом да буде дио 54. Празника мимозе, што је њен први велики концерт у Херцег Новом.
“Радује ме што сам дио манифестације која оволико траје, свака част на истрајности и упорности”, поручила је Марија Шерифовић на конференцији за новинаре. На питање какав је осјећај наступати уз море рекла је да свачији животни мото треба да буде “јести лијепу храну, пити лијепо вино, живјети на мору и без сјекирације”.
“Било да је Подгорица, Будва, Херцег Нови, Љубљана, Загреб, Сарајево или Зеница, љубав коју осјећам од стране људи код којих наступам, гостујем, размијењујем енергију и емоцију је заиста нешто што може да се опише – као код куће. Апсолутно не правим никакву разлику. Оно о чему би можда могли да коментаришемо је колико је публика више или мање ватрена, али када је у питању тај људски фактор, за који сматрам да је у данашње вријеме изузетно и екстремно важан, ја се заиста свуда осјећам као код куће”, поручила је Шерифовић.
Следећа на програму 54. Празника мимозе је Берба мимозе на ривијери, традиционално један од најпосјећенијих догађаја. Берба ће почети дефилеом новских мажоретки, Градске музике, Мјесне музике Ђеновић и тромбоњера, од Портоновог у Кумбору у 9 часова, кроз Ђеновиће, до Дома културе у Баошићима. Традиционално, домаћице са ривијере служиће посјетиоцима рибу и вино на више пунктова. Од 10 часова ће на платоу испред Дома културе у Баошићима наступити Ивана Негатив и Ђорђе Давид, а потом се програм наставља у Ђеновићима концертом групе Галија од 13 часова.
Организатори Празника мимозе су Општина Херцег Нови, Јавна установа културе „Херцег-фест“ и Туристичка организација Херцег Нови, уз подршку бројних спонзора и пријатеља фестивала.
Комплетан програм можете погледати на сајту: www.praznikmimoze.com, као и на друштвеним мрежама фестивала: https://www.facebook.com/praznikmimozehercegnovi и https://www.instagram.com/praznik_mimoze/

Фото: Милош Самарџић, Звездана Кујовић, Вук Илић.