nas22022023aa

Након спектакуларног отварања 54. Празника мимозе и феноменалног концерта Марије Шерифовић, фешта од мимозе наставља истим ритмом – око 30 хиљада грађана и гостију Херцег-Новог уживало је данас у Кумбору, Ђеновићима и Баошићу, гдје је одржана традиционална Берба мимозе – фешта од мимозе, рибе и вина.

Уз ангажоване локалне снаге – Градску музику Херцег-Нови, Мјесну музику Ђеновић и КУД “Слога”, мажоретке и тромбоњере, клапе “Castel Nuovo”, масовној посјећености допринијели су Ивана Петерс (Негатив) и Ђорђе Давид, као и група Галија.

Са грађанима и гостима данас је било и руководство града, али и бројни представници градова пријатеља и побратима са којима Херцег-Нови гаји дугогодишње везе, као и дипломатски кор земаља региона и Европе.

Према ријечима амбасадора Кипра и редовног госта нашег града, Димитриоса Теофилактуа, Празник мимозе доноси сјајну атмосферу и енергију, а Херцег-Нови и Бока которска омогућују да се осјећа као код куће.

“Не говорим ово са циљем претјеривања, али Херцег-Нови је мој омиљени град у Црној Гори и шире. Када сам први пут био у Кући Ива Андрића (октобар, 2021.) помислио сам како ово инспиративно мјесто Андрић није изабрао случајно. Ради се о прелијепом пејзажу и величини града, зими је све мало спорије, али зато постоје ове додатне активности попут Празника мимозе који привлаче госте у Херцег-Нови”, поручио је амбасадор Теофилакту.

Амбасадору Русије у Црној Гори, Владиславу Масленикову, ово није први пут да је у Херцег-Новом и на Празнику мимозе. Посебно су му интересантни Салон вина, који се одржава још данас, Изложба цвијећа, која траје до недјеље, а вечерас ће учествовати и на маскенбалу у Институту “Др Симо Милошевић”.

Посланица у Скупштини Црне Горе, др Тамара Вујовић, поносна је на чињеницу да овогодишњи Празник мимозе привлачи “ријеке људи” које смо могли видјети на фешти од мимозе, рибе и вина, али и на синоћњем концерту.

Предсједник Мјесне заједнице Баошић, Ђуро Цвјетковић, истакао је да су ове године уложили додатне напоре, како у програмском садржају, тако и у погледу обезбијеђених количина –1200 килограма рибе, 1000 литара вина и 1000 литара пива. Он је овом приликом најавио и сјутрашњу манифестацију “Укуси и мириси фебруара”, која ће бити одржана на платоу испред Мјесне заједнице, гдје ће се представити излагачи домаћих производа и рукотворина, а домаћице из Баошића ће и тада пржити рибу и дијелити приганице, ракију и домаће вино, суве смокве и колаче.