nas27022023aa

Предсједник Општине Херцег-Нови, Стеван Катић и предсједник Скупштине општине Херцег-Нови, Иван Отовић и сарадници одржали су данас састанак са менаџментом Института „Др Симо Милошевић“ – извршним директором, др Савом Марићем, предсједницом Синдиката, др Маријом Обрадовић и директорицом сектора финансија, Младенком Станковић.

Јутрошњи састанак је био прилика да се потврди став да је локална самоуправа уз све раднике Института, као и да се упути заједнички позив свим Новљанима и Новљанкама да у петак, 03. марта у 15 часова присуствују протестном скупу „За спас и очување Института „Др Симо Милошевић“, који организују радници ове реномиране здравствене установе.

„Поново ћемо у петак сви бити на граничном прелазу према Европској унији, да бранимо оно што је наше, да се боримо за очување једног од највећих ресурса, не само Херцег-Новог и Боке которске, већ и Црне Горе. Без Института ми не можемо причати о нашем граду, о развоју Херцег-Новог, о здравственом туризму, нити о бољем стандарду свих грађана“, нагласио је Отовић, а потом и додао да је крајњи циљ одрживост ове здравствено-медицинске установе и потписивање новог Колективног уговора.

Он је подсјетио и да ће у сриједу, 01. марта бити одржана XII редовна сједница локалног парламента, на којој ће прва тачка дневног реда бити Информација о Институту „Др Симо Милошевић“, као и да је предсједник Општине, Стеван Катић, крајем претходне седмице формирао Комисију за сагледавање и праћење стања у Институту, а чији чланови су представници свих политичких странака које чине власт у Херцег-Новом.

„Локална самоуправа у овим питањима нема надлежности, али као и са Болницом Мељине, ми ћемо се максимално ангажовати. У прошлости смо дјеловали синхронизовано и тај синергијски ефекат нам је омогућио да донекле ријешимо питање Болнице Мељине. Питање Института је много комплексније, али вјерујем да ћемо направити велике помаке на том путу“, поручио је Отовић.

Како је након састанка у Кабинету предсједника Општине казала предсједница Синдиката, др Марија Обрадовић, овај састанак био је од великог значаја – због исказане конкретне подршке и сагласја да су интереси радника и Института свима на првом мјесту.

„Локална самоуправа ће нам помоћи будемо много транспарентији и јаснији у нашим захтјевима према Влади Црне Горе и држави као већинском власнику, првенствено у погледу тога да се ријеше неки проблеми који би у што краћем временском периоду могли донијети конкретне резултате, што је нама као радницима Института изузетно важно. Важна нам је подршка у погледу рјешавања наших егзистенцијалних проблема и формирања стратегије која ће дугорочно помоћи Институту, јер све досадашње иницијативе биле су краткорочног карактера“, казала је др Обрадовић. Додала је да ће се према Влади Црне Горе ићи са закључком да се ријеши проблем власништва земље, као и да се што прије уплати аванс у износу од 1,2 милиона еура.

Подсјећамо, Влада Црне Горе је на сједници прошле недјеље са дневног реда повукла предлог за уплату аванса Институту, са образложењем да треба наставити консулатације између Фонда за здравствено осигурање и Министарства финансија како би дошли до најбољег рјешења.

Протестни скуп на Граничном прелазу Дебели бријег заказан је за петак, 03. март, са почетком у 15 часова.